Kundtjänst 08-51 000 050 Mån – Tor 08:00 – 17:00 Fre 08:00 – 16:00

Vi hjälper dig att jämföra lån!

MyLoan är nu en del av Zmarta.se! Det innebär att vi kan erbjuda dig förmånligare villkor och fler erbjudanden vad gäller privatlån och din totala privatekonomi.

Låna upp till 600 000 kr, få erbjudanden från fler än 30 långivare, alltid gratis och med en enda kreditupplysning.

Klicka här för att göra din jämförelse hos Zmarta

Billån: Låna till bil med låg ränta

När du ska köpa bil och vill låna pengar är det viktigt att du har kunskap om lån och räntor. Vilket billån du tar är nämligen avgörande för hur mycket bilen kostar med räntan inräknad. Därför har vi samlat viktig information om billån och räntor nedan.

Köpa bil

Du kan köpa bil hos en auktoriserad bilhandlare eller privat.

Om du köper bil hos en auktoriserad bilhandlare kan du få ett billån med låg ränta och bra villkor. En till fördel med att köpa bil hos en auktoriserad bilhandlare är att konsumentköplagen gäller i tre år. Nackdelen är att kontantinsatsen är 20 %.

Banken kan inte bevilja dig billån om du köper bil privat. Istället får du ta ett privatlån - ett lån utan säkerhet. Fördelen är att du kan låna till hela köpesumman. Nackdelen är att räntan är högre eftersom du varken betalar kontant eller lämnar en säkerhet.

Alltså: Hur du köper bil påverkar vilket billån du kan få.

Om du har fast arbete och ordnad ekonomi är det inte svårt att få billån. Det är inte heller omöjligt även om du har betalningsanmärkningar. Läs mer om billån nedan.

Läs mer: Billigt billån - låg ränta

Finansiera bilköp

Du har åtminstone två alternativ att välja mellan när du ska finansiera bilköp - billån med eller utan säkerhet. Andra exempel är billån med betalningsanmärkning, lån på bostad/hus och privatleasing. Vilket billån som är bäst för dig beror på din ekonomi.

Läs mer om olika finansieringsalternativ nedan.

Billån med säkerhet

När du tar billån hos bank eller via bilhandlare får du lägre ränta mot att du lämnar bil eller bostad som säkerhet. Förutom att lämna säkerhet är du dessutom tvungen att betala en viss procent kontant. Nästan alltid är kontantinsatsen 20 %.

Tips: Du kan betala kontantinsatsen helt eller delvis med inbytesbil.

Billån med säkerhet är ett perfekt alternativ om du äger bostadsrätt eller hus och har möjlighet att betala 20 % kontant. Eftersom banken belönar dig med lägre ränta och bättre villkor blir totalkostnaden för bilen lägre än om du tar ett billån utan säkerhet.

Billån utan säkerhet

Du kan ta ett billån utan säkerhet mot högre ränta. Dock bara hos banken och inte via bilhandlaren. Eftersom du varken lämnar säkerhet eller betalar en viss procent ur egen ficka tar banken en risk när man lånar dig pengar. Därför är räntan högre.

Behöver du ett billån men har inte pengar till kontantinsats är billån utan säkerhet ett utmärkt alternativ. Du är inte ensam om att inte kunna betala 20 % i kontantinsats till en bil. Fördelen med billån utan säkerhet är att det ger fler möjlighet att köpa bil.

Billån med betalningsanmärkning

Du kan ta ett billån även om du har en betalningsanmärkning. Många långivare kan acceptera en betalningsanmärkning mot att du betalar högre ränta. Du kan inte ta banklån hos större banker men privatlån upp till 600 000 kr hos andra långivare.

Lån på bostadsrätt/hus

Om du har ett bolån är rekommendationen att utöka ditt lån när du ska köpa bil. Det är nämligen det billigaste alternativet. Kravet för att du ska få utökat bolån är att du inte lånat mer än 85 % av bostadens värde och att bostaden är värd mer än lånet.

Överlag har bolån lägre räntor än billån och privatlån. Därför är det billigare att utöka sitt bolån än att ta ett bil- eller privatlån. Innan du utökar ditt bolån bör du kolla så att utökning inte aktiverar amorteringskrav. Då blir månadskostnaden högre.

Privatleasing

Det blir allt vanligare med privatleasing. I korthet innebär privatleasing att du hyr en bil för en fast månadsavgift istället för att köpa den. Fördelen är att du slipper betala 20 % i kontantinsats och inte behöver fundera över eventuell värdeminskning på bil.

Jämför billån

När du ska köpa bil är det viktigt att du jämför billån från olika långivare. För du vill inte betala mer än nödvändigt, eller hur? Tyvärr är det inte så enkelt att lånet med lägst ränta alltid är bästa alternativet. Bra villkor är minst lika viktigt som låg ränta.

Nedan hittar du tips på hur du förhandlar om ränta och jämför billån.

Förhandla om ränta

Ta aldrig första bästa erbjudande. Nästan alltid finns det en prutmån. Det bästa du kan göra när du ska förhandla om ränta är att ställa långivare mot varandra. Berätta vilken ränta andra långivare erbjuder. Det knepet fungerar alltid. Nästan i alla fall.

För att du ska kunna jämföra billån och förhandla om ränta måste du ansöka om billån hos fler än bara en långivare. Nackdelen är att alla långivare gör en kreditupplysning. Ju fler kreditupplysningar som tas desto sämre för ditt kreditbetyg.

Ett bättre alternativ är därför att kontakta en låneförmedlare.

Jämför lån med låneförmedlare

Har du koll på vad en låneförmedlare gör?

En låneförmedlare hjälper dig spara pengar genom att jämföra lån. Bland annat billån. Fördelen med låneförmedlare kontra att jämföra lån själv är att låneförmedlare bara gör en kreditupplysning. Det innebär att ditt kreditbetyg inte påverkas negativt.

Jämför billån med MyLoan

MyLoan har ett samarbete med Upplysningscentralen. Därför har vi möjlighet att jämföra billån från 30 långivare med bara en kreditupplysning. Om du jämför lån på egen hand gör alla långivare en kreditupplysning. Det är negativt för ditt kreditbetyg.

MyLoan hjälper dig hitta ett billigt billån med bra villkor. Nedan ser du hur ansöker om lån via MyLoan!

 • Ansök
 • Ansök om billån på MyLoan.se eller kontakta rågivare gratis på 08-51 000 050.
 • Kreditupplysning
 • Endast en kreditupplysning görs. Din ansökan och UC skickas till olika långivare.
 • Svar
 • Du får svar på din ansökan inom 24 timmar.
 • Välj
 • Välj bästa erbjudandet under “Mina Sidor” på Myloan.se.
 • Kontrollera
 • Kontrollera uppgifter i lånehandlingar. Skriv under och skicka till långivare.
 • Utbetalning
 • Banken gör utbetalning till dig när man fått lånehandlingarna.

Läs mer om hur du ansöker om billån på MyLoan

Det är gratis att använda MyLoan. Inga kostnader tillkommer.

Räkna på billån

Innan du tar ett billån är det viktigt att du räknar på vad den faktiska kostnaden blir. Annars är risken att du tar ett lån som du får svårt att betala.

Annuitetsamortering eller rak amortering

Vill du ha annuitetsamortering eller rak amortering? Annuitetsamortering innebär att du betalar samma månadskostnad hela låneperioden. Med rak amortering är månadskostnaden högre i början och lägre i slutet. Vilket alternativ passar dig bäst?

Effektiv ränta

När du räknar på billån måste du ha koll på effektiv ränta. Det är totala kostnaden för lån. Förutom nominell ränta inkluderar effektiv ränta även uppläggnings- och aviavgifter samt övriga avgifter. Den effektiva räntan hittar du ofta i det finstilta.

Jämför effektiv ränta för att se vad billån egentligen kostar!

Fast eller rörlig ränta

För bil- och privatlån är rörlig ränta mer vanligt än fast ränta. Det innebär att du inte är bunden till en fast ränta under en bindningstid. Billån med fast ränta är mindre flexibla och du måste betala ränteskillnadsersättning om du vill lösa lånet i förtid.

Avbetalningstid

Tänk efter noga när du väljer avbetalningstid för billån. Vilken avbetalningstid du väljer är nämligen lika avgörande som hur hög eller låg ränta ditt billån har. Ju längre avbetalningstid desto högre kostnad. Välj därför så kort avbetalningstid som möjligt.

OBS: Om du tar ett billån får bilen vara max 12-15 år vid slutbetalning.

Kort avbetalningstid rekommenderas av två anledningar. Förutom att kostnaden blir lägre riskerar du inte åka på ett restvärde - det vill säga att lånet är större än bilens värde. Därför är det viktigt att anpassa avbetalningstid efter värdeminskning.

Avdragsrätt på räntekostnad

När du räknar på ditt billån ska du komma ihåg avdragsrätten. Räntekostnader upp till 100 000 kronor är nämligen avdragsgillt med 30 % per år i deklarationen. Lån med högre ränta kan därför bli billigare än lån med lägre ränta beroende på avgifter.

Öka din kreditvärdighet

Det finns saker du kan göra för att påverka kostnaden för ditt billån. Om du ökar din kreditvärdighet får du lägre ränta. Du kan öka din kreditvärdighet på två sätt - dels genom att samla lån och dels genom att undvika många kreditupplysningar.

Samla lån

Du kan sänka din månadskostnad genom att samla lån. Om du samlar lån till ett större kan banken erbjuda dig lägre ränta. Det innebär att din månadskostnad blir lägre vilket är positivt för din kreditvärdighet när du ska ansöka om billån.

Undvik kreditupplysningar

Varje gång du ansöker om lån gör långivaren en kreditupplysning. Ju fler kreditupplysningar desto sämre för din kreditvärdighet. Därför ska du inte ansöka om lån du inte kan få. Ett bättre alternativ är att kontakta en låneförmedlare.

MyLoan jämför lån från fler än 20 långivare med bara en kreditupplysning!

Långivare med billån

Avida Finans har velat nischa sig lite extra, då de erbjuder ett billån även till dem som råkar ha en betalningsanmärkning. Lånebeloppet sträcker sig till max 150 000 kr och det krävs ingen säkerhet för att få det godkänt. I billånet ingår dessutom ett 3-månaders kreditskydd om något skulle inträffa.
BlueSteps affärsidé är att låna ut till fler, vilket innebär att de kan bevilja lån trots betalningsanmärkningar. Samtidigt tar de hänsyn till fler olika varianter av inkomst jämfört med andra långivare. BlueStep erbjuder inget traditionellt billån, utan här får man istället ansöka om ett privatlån när man vill låna till en bil.
Om man går i bilköpartankar så kan man låna pengar hos Collector Bank. Dock erbjuds man inget direkt billån utan ett vanligt privatlån som sedan kan användas till ett bilköp, oavsett om objektet är nytt eller begagnat. Collector Privatlån är ett lån utan säkerhet, med ett möjligt lånebelopp mellan 20 000-500 000 kr.
Credway hör till en av finansbolaget Northmills varumärken. Credway är en långivare som lanserades 2015 och erbjuder kunderna lån i form av konsumentkrediter. Det går enkelt att ansöka om Credways lån genom att skicka in en ansökan direkt via hemsidan eller genom att ringa. Alla ansökningar behandlas genast under Credway öppettider, dessa hittar du på hemsidan. Lämnar man in en ansökan utöver öppettiderna, behandlas den genast följande morgon.
Det finska företaget Euroloan startade upp under år 2007 och till en början fanns tjänsterna endast tillgängliga för människor i just Finland. Ju större företaget blev, desto viktigare var det att expandera snabbt, och idag finns Euroloan även tillgängligt för svenskar. Här kan du ansöka om en kredit på upp till hela 50 000 kronor och behöver endast betala för den kredit som du faktiskt använder.
Hos Forex Bank kan du låna hela beloppet eller delar av det för att köpa den bil du vill ha. Du behöver inte ha bilen som säkerhet till ditt lån utan kan ansöka om ett så kallat blancolån, ett lån utan säkerhet. Så du har möjlighet att välja vilket lån du vill ha.
GoodCash är banken för dig som vill ha möjlighet att kunna få ett privatlån även om du skulle ha någon betalningsanmärkning med dig bakåt i tiden. Genom att ansöka om ett lån hos GoodCash med hjälp av oss på MyLoan kan du dessutom få förslag på flera andra långivare som skulle passa dig lika bra eller bättre.
När man vill förverkliga drömmen om en ny bil, så kan Handelsbanken hjälpa till med ett billån. Man kan då välja mellan att köpa ett nytt fordon eller ett begagnat, samt välja om man vill köpa av en bilhandlare eller en privatperson. Lånebeloppet sträcker sig från 50 000 - 400 000 kr.
ICA Banken erbjuder ett billån där det inte krävs någon kontantinsats, vilket innebär att detta är en form av blancolån. I och med detta behövs det heller inte någon särskild säkerhet för lånet. Hos ICA Banken kan man låna till antingen en ny eller en begagnad bil. Du som vill nyttja ICA Bankens billån har möjlighet att låna mellan 20 000 och 350 000 kr.
Ikano erbjuder sina kunder ett billån till en räntesats som är lika för alla. Det är på sätt och vis inget klassiskt billån, eftersom ingen kontantinsats krävs. Lånet blir därmed i praktiken ett privatlån. Man kan låna så lite som 40 000 kr och som mest 350 000 kr.

Med Konsumentlånet hos KonsumentKredit kan man låna pengar till det man för tillfället behöver, såsom en ny och fräsch bil. Det finns således inget billån med bilen som säkerhet, utan KonsumentKredit erbjuder kunder ett privatlån som kan användas till dagslägets behov. Summan ligger mellan 10 000 - 400 000 kr och ingen säkerhet behövs.

Lendify erbjuder ett billån utan kontantinsats och med andra ord är detta ett sorts blancolån. Här finns möjlighet att låna från 20 000 ända upp till 500 000 kr. Hos Lendify får man som kund sin ränta sänkt i takt med att man betalar av på sitt lån genom ett särskilt lojalitetsprogram.
Länsförsäkringar erbjuder ett klassiskt billån genom sin partner Wasa Kredit, som ingår i samma koncern. Här har man möjlighet att innan bilköpet få ett lånelöfte på ett visst belopp, så att man snabbt kan göra affär när det dyker upp ett intressant objekt. Lånelöfte kan förutom för personbil beviljas för MC, husbil och husvagn.
Hos Marginalen bank kan man enkelt ansöka om ett blancolån, d.v.s. ett lån utan säkerhet, där du inte pantsätter bilen. Här tar du ett privatlån som du kan använda för att köpa dig den bilen du vill ha. Så det är inte specifik just ett billån, utan ett privatlån du ansöker om.
MoneyGo gör det nu möjligt att köpa en ny bil genom att erbjuda kunder privatlån mellan 5 000 kr och 200 000 kr. Eftersom företaget har en enkel ansökningspolicy och dessutom erbjuder låga månadsbetalningar är det både enkelt och smidigt att vända sig till just MoneyGo vid köp av bil.
När man önskar låna till en bil hos Nordea har man ett vanligt privatlån som alternativ; ett särskilt billån erbjuds inte. Med privatlånet, som är en form av blancolån, kan man låna till vad man vill. Det lägsta möjliga lånebeloppet är 10 000 kr och man kan maximalt låna 350 000 kr.
Hos Nordnet kan man ansöka om ett privatlån för att genomföra drömköpet av sin favoritbil. Lånet är inget billån utan ett vanligt privatlån som Nordnet benämner "Toppenlånet". Man erbjuds då ansöka om ett lån mellan 20 000-500 000 kr utan att behöva ställa något i säkerhet eller betala kontantinsats.
PayEx är ett svenskt aktiebolag och kreditmarknadsbolag som är auktoriserat av Finansinspektionen. Den huvudsakliga verksamheten består av outsourcing av olika betalningsprocesser. Bolaget har ett brett utbud av olika betal- och finansieringslösningar, såväl för privatpersoner som för företag, inom exempelvis e-handel, vanlig detaljhandel och mobila plattformar. De tjänster som erbjuds är reskontrabevakning, fakturering, kreditupplysningar och inkasso.
Santander Consumer Bank samarbetar med en rad olika bilförsäljare för att underlätta för kunder att ta ett billån. Man kan antingen välja att köpa en ny bil eller en begagnad. Lånet täcker 80 % av bilens värde och resten måste man själv stå för med en s.k. kontantinsats eller inbyte av bil.

Hos SBAB kan du ta ett blancolån för ditt bilköp. Det är samma sak som ett privatlån och gör att du kan finansiera hela bilens värde. Du behöver därför inte tänka på någon kontantinsats. Du tar hos SBAB ett billån utan säkerhet och du kan låna upp till 350 000 kr.

Hos SEB kan man låna till köp av bil genom ett privatlån man kallar "Enkla lånet". Detta är ett blancolån, vilket innebär att ingen kontantinsats krävs och det behövs heller ingen säkerhet för lånet - till skillnad från det klassiska billånet där bilen man köper används som säkerhet.
SevenDay är ett låneinstitut som erbjuder kunder både privatlån och billån med mera. Billånet skiljer sig dock en aning åt från många andra aktörers låneerbjudanden, då man hos SevenDay slipper kontantinsatsen. Billånet kan således tas helt och fullt och kan också användas till både ett nybilsköp eller till en begagnad bil.
Om ett bilköp är en återkommande tanke, så kan Svea Ekonomi hjälpa till genom ett privatlån. Svea ekonomi har inget regelrätt billån – istället kan man ansöka om ett privatlån och använda det för ett bilköp. Den aktuella lånesumman kan vara alltifrån 5000 kr upp till 400 000 kr.
Hos Swedbank kan du låna pengar till en ny eller begagnad bil. Då tas bilen som säkerhet och du själv betalar 20% av bilens värde som kontantinsats, medan Swedbank står för 80% av totalsumman. De 20% kan betalas in via kontanter eller med en inbytesbil. Återbetalningstiden är mellan 1-12 år.
Villabanken har nyligen lanserat ett billån som gör det enklare för kunder att köpa en ny eller begagnad bil. En positiv aspekt med detta billån är att man, till skillnad från många andra billån, kan låna till hela beloppet utan att behöva bidra med någon kontantinsats eller inbytesbil.

När man står i behov av att köpa en ny eller begagnad bil, så finns det flera alternativ att välja mellan hos Wasa Kredit. Man kan antingen välja ett privatlån som ligger till grund för bilköpet, eller finansiera bilen via Wasa Kredit hos bilhandlaren. Vid det sistnämnda gäller en kontantinsats på 20%.


Så funkar det att låna pengar med MyLoan

Vad krävs för att få lån?

För att banker och långivare ska behandla din ansökan måste du:

 • Vara minst 18 år
 • Ha en månadsinkomst på minst 10 000 kr
Se fler frågor och svar

Vilken ränta får jag?

Du måste göra en ansökan för att få reda på vilken ränta du kan få då räntan sätts individuellt av varje bank och långivare utifrån deras kreditbedömning av just dig som låntagare. Det är därför det också är så viktigt att jämföra ett flertal långivare då räntan kan variera stort.

Se fler frågor och svar

Vilka är MyLoan?

Vi har hittills hjälpt 283 651 svenskar till en bättre lånesituation. Vi är en del av Insplanet AB (publ), noterat vid Nasdaq Omx.

Referenser

Så här hjälper vi dig till ett bättre lån

Gör din ansökan

Gör din ansökan

Gör ansökan online via vårt formulär eller kontakta en av våra rådgivare för personlig hjälp till ett nytt lån eller för att samla dina befintliga lån på 08-51 000 050.

Läs mer här

*Svar inom 24 h gäller endast vardagar

Låt långivarna buda

Bankerna och långivarna lämnar sina svar och erbjudanden

Genom vår tjänst görs endast en kreditupplysning men din önskan om lån skickas till flera banker och långivare. Långivarna får möjlighet att inom 24 timmar lämna sitt svar och erbjudande.

Läs mer här

MyLoan

Ta del av och välj det bästa erbjudandet

Samtidigt som du behållit din kreditvärdighet kan du i lugn och ro ta del av alla erbjudanden från våra anslutna banker och långivare, och välja det som är bäst för dig. Erbjudanden gäller i minst 30 dagar.

Läs mer här