Kundtjänst 08-51 000 050 Mån – Tor 08:00 – 17:00 Fre 08:00 – 16:00
Beräkna ditt lån!
kr

0 kr/månad

Frågor och svar

Nedan finner du svar på de vanligaste frågorna vi får. Finns inte din fråga med eller har du ytterligare funderingar så tveka inte att kontakta oss. Våra kontaktuppgifter och öppettider finner du i rutan här bredvid.

Frågor och svar om MyLoans tjänst

Vilka är MyLoan?
Vi är en av Sveriges ledande låneförmedlare och hjälper tusentals kunder varje år att sänka sina lånekostnader. MyLoan är en del av Insplanet Försäkringsförmedling AB, ett helägt dotterbolag till Insplanet AB som är noterat på NASDAQ OMX First North.
Kostar det något att använda MyLoan?
Att använda vår tjänst är kostnadsfritt för dig som konsument och du bedöms precis på samma sätt av långivarna som om du hade vänt dig direkt till någon av dem. Inga räntepåslag eller extra kostnader tillkommer. MyLoan får ersättning av långivarna för varje förmedlad kund.
Hur kan det inte kosta något extra att använda MyLoan, ni måste väl tjäna pengar på något?
Vi får ersättning från långivarna i form av provision på lån som blir utbetalda till kund. Det är en kostnad för långivarna som kan likställas med andra marknadsföringskostnader de har för att attrahera kunder, som t.ex. TV-reklam eller annonsering i tidningar. Det tillkommer därför ingen ytterligare kostnad för dig som konsument att göra en ansökan via MyLoan.
Vad är fördelen med MyLoan?
Det finns många fördelar med att använda MyLoan, här är några av de främsta:

 • Du ansöker till flera banker eller långivare på en gång vilket ökar dina chanser att få ditt lån beviljat.
 • Långivarna lämnar sina svar och erbjudanden till dig via vårt system.
 • Det registreras endast en kreditupplysning på dig – och inte en för varje bank eller långivare.
 • Du får svar inom 24 timmar.
 • Du kan få kostnadsfri professionell hjälp av våra certifierade lånerådgivare.
Hur går det till att göra en låneansökan via MyLoan? – Steg för steg svar.

Om du gör en ansökan online, direkt här på sajten, så går det till så här:

 • Du fyller i dina uppgifter i formuläret på myloan.se och gör en ansökan.
 • Du får e-mail när en uppdatering i ditt ärende sker. Om någon bank eller långivare behöver någon kompletterande uppgift får du utöver ett e-mail även en SMS-påminnelse.
 • Du får ett e-mail när samtliga banker och långivare har besvarat din ansökan. Om du blivit beviljad av minst en bank eller långivare får du även ett SMS.
 • Du jämför vilket erbjudande du tycker är förmånligast och accepterar den bank eller långivare du vill ha. När du gjort det får du både ett e-mail och ett SMS som bekräftar din accept.
 • Lånehandlingar/skuldebrev skickas ut från den bank eller långivare du valt.
 • Du undertecknar skuldebrevet och skickar tillbaka det till banken eller långivaren.
 • Pengarna betalas ut. Normalt har du pengarna på ditt konto 2-3 bankdagar efter att du skickat in ditt undertecknade skuldebrev.
Hur många kreditupplysningar görs?

En av fördelarna med att göra en låneansökan via MyLoan är att det endast registreras en kreditupplysning i ditt register hos UC. De banker eller långivare vi samarbetar med gör sedan en så kallad omfrågandekopia, som alltså inte registreras som en ytterligare kreditupplysning.

Jag har fått hem papper från UC om att flera banker och långivare har gjort en kreditupplysning på mig, varför det?

Det du har fått hem är så kallade omfrågandekopior som informerar dig om att banken eller långivaren i fråga har tagit del av din kreditupplysning. De har inte tagit en ny kreditupplysning utan de har endast tagit del av den upplysning MyLoan gjort. Det registreras alltså endast en kreditupplysning i ditt register när du gör en låneansökan via MyLoan, men du får hem information från UC om vilka långivare som tagit del av dina uppgifter.

Vilka banker och långivare samarbetar MyLoan med?

MyLoan samarbetar idag med 23 olika banker och långivare inom privatlån. Det gör vi för att du som kund ska få ett så bra erbjudande som möjligt när du använder vår tjänst. De banker och långivare vi i dagsläget samarbetar med är:

 • Avida Finans
 • Bigbank
 • BlueStep
 • Collector Bank
 • Credway
 • Euroloan
 • Forex Bank
 • Goodcash
 • Ikano Bank
 • KonsumentKredit
 • Lendify
 • Marginalen Bank
 • MoneyGo
 • Nordnet
 • PayEx
 • Santander Consumer Bank
 • SevenDay
 • Svea Ekonomi
 • Swedbank
 • Villabanken
 • Wasa Kredit
Varför ringer ni mig?

Vi ringer dig för att vi tror att vi kan hjälpa dig att sänka dina eventuella lånekostnader.

Hur lång tid tar det innan jag får svar från långivarna?
Långivarna har max 24 timmar på sig att besvara din ansökan, men oftast går det fortare än så. Du kan hela tiden följa ditt ärende på ”mina sidor” på myloan.se och när alla långivare lämnat sitt svar får du ett e-mail och ett SMS som informerar dig om detta.
Hur lång tid tar det innan jag får lånet utbetalt?
Från det att du skickat in ett undertecknat skuldebrev till din nya långivare har du normalt pengarna på ditt konto inom tre bankdagar. Hela processen från att du gör en ansökan till att du har pengarna på ditt konto tar normalt under två veckor.
Kan jag få hjälp från min nya långivare att lösa mina befintliga lån och krediter hos min gamla?
Ja. Kontakta någon av våra rådgivare på telefonnummer 08- 51 00 00 50 så berättar de mer om hur den nya långivaren kan hjälpa dig.
Jag har delad vårdnad om mina barn, vad ska jag ange i ”antal barn att försörja” i ert ansökningsformulär?
Långivarna gör ingen skillnad på om du har delad vårdnad, ensam vårdnad eller om båda föräldrarna bor tillsammans med barnen på heltid.
Jag är föräldraledig för tillfället, vad ska jag ange för månadsinkomst i ert ansökningsformulär?
Om du är föräldraledig så ska du ange den månadsinkomst du har under tiden du är föräldraledig.

Frågor och svar om lån

Hur mycket kan jag låna?
Våra långivare erbjuder lån på mellan 10 000 och 500 000 kr. För att få reda på hur mycket just du kan låna behöver du skicka in en ansökan och genomgå en kreditprövning hos långivarna. De behöver veta hur din ekonomiska situation ser ut för att kunna bedöma din framtida förmåga att betala din månadskostnad, d.v.s. räntor och amorteringar på ditt lån. Två fördelar med att göra en ansökan via MyLoan är att det endast tas en kreditupplysning på dig och att du ansöker till flera långivare samtidigt. Hur långivarna bedömer din kreditvärdighet skiljer sig åt, vilket gör att olika långivare kan bevilja olika belopp med olika villkor.
Vad kan jag låna till?
Du kan låna till vad du vill! Du kan t.ex. låna pengar för att lösa andra dyrare lån och krediter, för att renovera köket hemma eller för att köpa en bil, en båt eller en ny TV.
Vilken ränta kommer jag få?
Fördelen med att använda dig av MyLoan är att du får svar från flera långivare på samma gång. Räntan sätts individuellt baserat på långivarnas bedömning av din förmåga att betala framtida räntor och amorteringar.
Är räntan fast eller rörlig?
Räntan på samtliga privatlån är rörlig.
När får jag pengarna?
När du skickat in ett undertecknat skuldebrev har du normalt pengarna på ditt konto inom tre bankdagar. Hela processen från det att du gjort en ansökan tills du har pengarna på kontot, om lånet blir beviljat, tar i vanliga fall under två veckor.
Hur får jag pengarna?
Pengarna betalas ut till det konto du anger i skuldebrevet, alternativt betalas de ut via en utbetalningsavi som skickas hem till dig.
Hur lång återbetalningstid kan jag få?
Återbetalningstiden varierar mellan långivarna och kan vara mellan 2 till 12 år. Vill du ha en låg månadskostnad bör du välja en lång återbetalningstid.
Kan jag lösa mitt lån när jag vill?
Ja, du kan lösa hela din resterande restskuld genom en så kallad förtidsinlösen när du vill, utan extra kostnader.
Kan jag göra extra avbetalningar på mitt lån när jag vill?
Ja, du kan göra så kallade extraamorteringar på ditt lån när du vill, utan extra kostnader.
Kan jag låna trots att jag har en betalningsanmärkning eller en skuld till Kronofogden?
Om du har betalningsanmärkningar, vänligen kontakta oss per telefon på 08-51 000 050.
Vad är en medlåntagare?
Det är en person du delar ansvaret för ett lån med. Låntagarens och medlåntagarens betalningsansvar är solidariskt gentemot långivaren.
Vad är rak amortering?
Ett lån med rak amortering återbetalas med ett lika stort belopp vid varje betalningstillfälle. Därutöver betalas ränta som beräknas på den aktuella skulden. Efter hand som man betalar tillbaka minskar lånebeloppet och därmed också räntekostnaden. Det innebär att den totala månadskostnaden sjunker under lånets löptid.
Vad är annuitetslån?
Ett annuitetslån betalas med samma belopp (annuitet) vid varje betalningstillfälle. Månadskostnaden, som innehåller både ränta och amortering, är alltså densamma under lånets löptid. I början av löptiden består månadskostnaden av en större del ränta och i slutet av löptiden en mindre.
Kan jag låna pengar om jag är pensionär?
Ja. Den månadsinkomst du ska ange i MyLoans ansökningsformulär är din pension före skatt.
Jag delar mitt boende med min partner, vad ska jag ange som boendekostnad?
Du ska ange den del av boendekostnaden du står för, t ex om du delar boende och står för halva kostnaden så är det den du ska ange.
Vad är låneskydd?
Ett låneskydd är en sorts försäkring som ger dig ett extra skydd när du lånar pengar. Försäkringen hjälper dig vanligen med återbetalning av ditt lån om du drabbas av ofrivillig arbetslöshet, sjukhusvistelse eller blir helt arbetsoförmögen på grund av olycksfall eller sjukdom.
Vad är en trygghetsförsäkring?
Redo Trygghetsförsäkring är en form av kostnadsförsäkring som förmedlas via MyLoan och där Gjensidige Försäkring är försäkringsgivare. Du väljer själv vilken ersättning som ska utgå (mellan 2 000 kr och 10 000 kr) per månad om du blir helt arbetsoförmögen p.g.a. olycksfall eller sjukdom eller om du blir drabbad av ofrivillig arbetslöshet. Ersättningen ska användas för att täcka de löpande kostnader du har, som t.ex. månadskostnaden för ditt lån, abonnemangsavgifter för TV och telefoni, bostadsrättsavgift eller andra löpande månadskostnader du har. Läs mer och se fullständiga villkor för Redo Trygghetsförsäkring här

Frågor och svar om att byta långivare

Hur mycket kostar det att byta till en ny långivare?
Att använda sig av MyLoans tjänst är självklart alltid kostnadsfritt! I de flesta fall tar den nya långivaren dessutom hand om allt arbete utan någon extra kostnad. I vissa fall kan dock en uppläggningsavgift tas ut så för att vara säker på vad som gäller för just den långivare du byter till så fråga dem innan du skriver på pappren som skickas hem till dig.
Måste jag betala något till den långivare jag lämnar?
Om du har rörlig ränta på hela ditt lån så tillkommer ingen avgift till din gamla långivare. Har du bundit en del av ditt lån så tillkommer en avgift, som kallas ränteskillnadsersättning, om du löser ditt gamla lån innan bindningstiden gått ut. Hur stor avgiften får vara är reglerad i lag och utgör i princip det som långivaren förlorar på att dina lån ska lösas i förtid. Du kan be din nuvarande långivare att presentera detta belopp för dig innan du bestämmer dig för att flytta dina lån.
Hur lång tid tar det att flytta lånet?
Från det att du skickat in ett undertecknat skuldebrev till din nya långivare har du normalt pengarna på ditt konto inom tre bankdagar.
Kan jag ångra mig efter att jag gjort en låneansökan via MyLoan?
Ja, det kan du. En låneansökan via MyLoan är endast en förfrågan om låneerbjudande. Du väljer sedan själv om du vill acceptera något av de erbjudande du får av långivarna. Lånet utbetalas först efter att du accepterat ett erbjudande och skickat tillbaka ett undertecknat skuldebrev till långivaren. Om du inte skickar in det har du inte heller ingått ett avtal med långivaren.
Hur beräknas räntan?
Vid utlåning beräknas ränta normalt på den skuld som kunden vid varje tillfälle har till långivaren. Ränta räknas från den dag lånet betalas ut till kunden, till den dag som amortering görs eller lånet löses i sin helhet. Räntan betalas vid förfallodag för ränta, vanligtvis vid slutet av en månad eller ett kvartal. Det är fri räntesättning för långivarna, det finns alltså inga lagregler eller andra bestämmelser som reglerar hur långivarna ska beräkna ränta. Långivarna kan alltså själva avgöra hur räntan ska beräknas. Hur hög den blir avgörs av en rad faktorer som kan skilja sig åt för respektive långivare. Som en tumregel kan man dock säga att ju säkrare långivaren kan vara på att få tillbaka pengarna desto lägre ränta kan de erbjuda kunden.
Vad menas med skatteavdrag?
Skatteavdraget innebär något förenklat att skatten minskas med 30 % av betalda räntor. Den verkliga räntekostnaden blir därmed 70 % av de inbetalda räntorna. Alla inbetalda räntor redovisas till skattemyndigheten.
När ändras räntan?
På lån med rörlig ränta ändras räntesatserna normalt efter centrala beslut hos långivaren. Ändring av räntesats kan vara generell eller med individuella avvikelser. Generella ändringar gäller samtliga lån av en viss typ. Ändringar kungörs genom annonser i dagspressen eller skriftliga meddelanden till kunden. Om information om ränteändringen endast skett genom annonsering ska kunden dessutom erhålla ett särskilt besked i samband med nästa avisering eller kontoutdrag. Den nya räntesatsen gäller från och med den dag som angivits. Konsumentkreditlagen kräver att det framgår av skuldebrevet att långivaren har rätt att ändra räntan, samt under vilka förutsättningar ändring får ske. På lån med fast ränta kan räntesatsen endast ändras vid de avtalade ränteändringstidpunkterna.
Vad menas med ”räntefria lån”?
Det är vanligt att detaljhandel som möbel- och hemelektronikbutiker erbjuder så kallade räntefria lån. Nödvändigtvis är det inte oekonomiskt med räntefria lån, men man ska vara medveten om att det kan förekomma dolda avgifter. Många s.k. ”räntefria” lån kostar pengar i form av uppläggningsavgift, aviseringsavgifter, etc. Dessa avgifter ska dock vara inräknade i den effektiva räntan, som alltid ska anges i det finstilta. Den som tecknar sig för ett "räntefritt" lån bör tänka extra på att sköta sina avbetalningar. Den som missar att betala in i tid riskerar att automatiskt halka in på ett betydligt längre lån, som då inte är räntefritt längre. Lånet kan därmed bli mycket dyrare än vad du hade tänkt dig från början.
Vad påverkar långivarnas kreditbedömning och villkor?

Alla långivare har olika regler för om en låneansökan ska beviljas eller inte. Det innebär att en långivare kan ge avslag på din ansökan medan en annan beviljar den. En av fördelarna med att använda MyLoan är att du ansöker till flera långivare på en gång, vilket ökar dina chanser att få ett lån. Det kan finnas flera anledningar till att en långivare ger avslag eller väljer att inte behandla din ansökan, nedan listas några av dem:

 1. I samband med din ansökan genomför MyLoan en kreditupplysning via Upplysningscentralen (UC). Om en eller flera betalningsanmärkningar finns registrerade i ditt namn kan det innebära att långivaren inte behandlar din ansökan eller ger automatiskt avslag.

 2. Har du själv sökt lån hos olika långivare innan du använde vår tjänst? Då har du nyligen fått flera kreditupplysningar registrerade vilket kan ha en försämrande effekt på dina chanser att få din ansökan beviljad. När du använder MyLoans tjänst registreras endast en fråga i ditt UC-register vilket förbättrar dina chanser till att beviljas ett lån jämfört med när du söker på egen hand. Återkom i så fall därför gärna till oss vid ett senare tillfälle!

 3. Om du har flertalet kreditkort påverkar det din kreditvärdighet negativt – även om du inte använt dem! Vid långivarnas kreditprövning påverkar samtliga kreditkorts maxbelopp din kreditvärdighet. Därför bör du säga upp alla kreditkort som du inte har behov av.

 4. Om den lön du uppgett i din ansökan är väsentligt högre än föregående års deklarerade inkomst kan långivarna bli uppmärksamma och osäkra på om de uppgifter som angetts är korrekta. I de flesta fall ber de då dig att komplettera din ansökan med information som styrker din nuvarande lön.

 5. Övriga anledningar till att en långivare ger avslag kan vara relaterat till din sysselsättning, årsinkomst eller ålder.

För förbättrade chanser att få ditt lån beviljat rekommenderar vi att du inte söker några lån på ca 3 månader, avslutar eventuella avtal på kreditkort som du inte använder och återkommer till oss vid ett senare tillfälle så kan vi hjälpa dig!

Du är självklart alltid välkommen att höra av dig till MyLoan om du har några frågor. Du når oss på 08-51 000 050 eller via info@myloan.se.

Lånelexikon

Vanliga begrepp vid ränteberäkning

Nominell ränta:
Den årliga procentsats som räntebeloppen beräknas efter.

Effektiv ränta:
Låntagarens verkliga räntekostnad som utöver den nominella räntan även tar med eventuella uppläggnings- och aviseringsavgifter i beräkningen.

Rörlig ränta:
Innebär att långivaren kan ändra räntan under lånets löptid på i avtalet angivna grunder.

Fast ränta:
Innebär att räntan är bestämd för i avtalet angiven tid och den kan endast ändras vid ränteändringstidpunkterna som fastställts i avtalet.

Valutadag:
Den dag som insättningen valuteras på kontohavarens konto. Valutadag är den dag som är utgångspunkt för ränteberäkning.

Kassadag:
Den dag som insättningen eller uttaget görs i kassan eller förs över till eller från kontohavarens konto.

Bankdag:
Dag när långivarna i allmänhet har öppet.

Saldo:
Behållningen, d.v.s. över- eller underskottet på ett konto vid ett visst givet tillfälle.

Kontaktuppgifter

Öppettider

måndag - torsdag
08.00 - 17.00
fredag
08.00 - 16.00

Besöksadress
Grev Turegatan 5
114 46 Stockholm

Postadress
Insplanet AB
Box 26 000
SE-100 41 Stockholm

Telefon
08 - 51 000 050

E-post
info@myloan.se

Fax
08-51 000 001