Kundtjänst 08-51 000 050 Mån – Tor 08:00 – 17:00 Fre 08:00 – 16:00
Beräkna ditt lån!
kr

0 kr/månad

Ekonomiblogg

« Tillbaka

För varmt i din lägenhet? - Då kan du få sänkt hyra!

Allmänt

för varm lägenhet = sänkt hyra

Enligt en undersökning gjord av tidningen Hem & Hyra år 2016 tyckte 1 av 3 hyresgäster att det var för varmt i deras lägenheter. Det var sommaren 2016 och den varmaste uppmätta utomhustemperaturen då var 32,7 grader. Sommaren 2018 har dock visat upp extrema temperaturer på 34,6 grader. Inget tyder på att temperaturen kommer gå ner i första taget.

Vilken temperatur bör min bostad vara?

Att få temperaturen att kännas human denna sommar har visat sig vara svårt. Under vinterhalvåret när temperaturen sjunker är det många som hör av sig till Folkhälsomyndigheten. De vanligaste frågorna handlar om vilket temperatur man ska ha inomhus.

Enligt Folkhälsomyndigheten ska temperaturen i en lägenhet vara runt 20 grader. För känsliga grupper rekommenderas en aningen högre temperatur på ungefär 22 grader.

En lägenhet ska vara mellan 20-24 grader - aldrig högre eller lägre. Detta gäller dygnet runt, alla dagar om året. Att däremot få sin lägenhet att ligga någonstan mellan 20-24 grader har varit ett stort problem. Hur varmt får man egentligen ha i sin lägenhet? Finns det några regler kring det? Ja, det gör det.

Fönster i lägenhet

Hur varmt får det vara i min lägenhet?

Så här lyder “reglerna”.
28 grader: Är den maxtemperatur du ska behöva stå ut med under tillfälliga värmeböljor. (Upp till 10 dagar i sträck).
26 grader: Är den maxtemperatur du ska behöva stå ut med under längre tid på sommaren.
24 grader: Är den maxtemperatur man ska behöva stå ut med under längre perioder av året, exklusive sommaren.

Det ska aldrig vara över 28 grader i din bostad. Men däremot kan du tvingas spendera upp till 10 dagar i 28 grader innan du kan förvänta dig hjälp från din hyresvärd. Det hyresvärden kan göra vid klagomål är något av följande:

  • Sätta upp solskyddsfilm
  • Persienner
  • Markiser

Det finns inga kända fall då någon fått en AC installerad av sin hyresvärd på grund av extrem hetta. Om du däremot känner till ett sånt fall maila oss på Info@myloan.se

Läs också: 3 tips för att skydda dig mot bankbedrägerier på nätet
Läs också: Billiga resor - Sveriges varma väder pressar priset på charterresor


Varför kan du få sänkt hyra?

Skulle temperaturen i din lägenhet överstiga 28 grader under en längre tid kan du kräva att få sänkt hyra. Om hyresvärden inte är villig att gå med på det ska du kontakta Hyresgästföreningen för få hjälp med att sänka din hyra. Innan du kontaktar din hyresvärd kan det vara bra att du har dokumentation på att temperaturen i din lägenhet faktiskt överstigit de rekommendationer som finns. Detta gör du enklast med hjälp av en termometer. Mät temperaturen i din bostad under ett par dagar för en journal på temperaturerna. Det kan även vara bra att fota termometern för extra tydlighet.

Hyresvärden kan då tvingas sänka din hyra eller betala tillbaka pengar du redan betalat på din hyra. Eftersom temperaturen är så pass hög ser man det som att du inte kan nyttja ditt boende till fullo och därför kan du förväntas få tillbaka pengar. Det finns däremot ingen “standard” på hur pass mycket pengar du kan förväntas få tillbaka. Det beror helt på hur mycket du betalar i hyra och vilka temperaturer som din bostad uppnått och under vilka perioder.

Skulle hyresvärden inte gå med på detta kan du kontakta miljö- och hälsoskyddsförvaltningen i din kommun för att få ytterligare hjälp därifrån.

Svara gärna på pollen nedan! Du har självklart helt anonym!

Tycker du att din bostad är för varm?
Ja
Nej
Created with Quiz Maker

Vill du läsa fler artiklar som denna? Gilla oss på Facebook!E-post: info@myloan.se
Telefon: 08-51 000 050
Kontaktuppgifter

Öppettider

måndag - torsdag
08.00 - 17.00
fredag
08.00 - 16.00

Besöksadress
Grev Turegatan 5
114 46 Stockholm

Postadress
Insplanet AB
Box 26 000
SE-100 41 Stockholm

Telefon
08 - 51 000 050

E-post
info@myloan.se

Fax
08-51 000 001