Kundtjänst 08-51 000 050 Mån – Tor 08:00 – 17:00 Fre 08:00 – 16:00
Beräkna ditt lån!
kr

0 kr/månad

Ekonomiblogg

« Tillbaka

Amortera eller inte - det är frågan

Lån

När styrräntan i Sverige är 0 % och låneräntorna i bankerna är historiskt låga är det lockande för privatpersoner att utan tanke på vad som kan hända i framtiden ta på sig för stora lån. Ett bolån har relativt bra säkerhet, men ett lån för inköp av kapitalvaror som till exempel bil eller båt erbjuder inte samma säkerhet eftersom det köpta sjunker ganska snabbt i värde.

Nya amorteringsdirektiv

I många år erbjöd banker och finansinstitut amorteringsfrihet vid bostadslån. De senaste åren har priserna för villor och bostadsrätter ökat dramatiskt, men även hushållens risktagande när de lånar till bostad. Man kan inte förutsätta att dagens deflatoriska tendenser skall fortsätta hur länge som helst. Vid något tillfälle skall lånen betalas tillbaka, då är det inte säkert att bostadens värde är lika högt som idag. Politiker, banker och Finansinspektionen har uppmärksammat problemet med att hushållen inte amorterade i tillräcklig utsträckning. Många hushåll såg värdet på bostaden öka stadigt och såg ingen anledning att amortera, man betalade bara räntan och banken accepterade detta. Med dagens extrema prisutveckling har Finansinspektionen rekommenderat att nya bostadslån skall amorteras med 2 % ner till 70 % av lånebeloppet och därefter med 1 % ner till 50 % av lånebeloppet. Utgångspunkten är att om man tar ett lån så skall man betala tillbaka det och amorteringen är ett sätt att återbetala lånet i mindre omgångar. De exakta reglerna kommer att presenteras senare, men tanken är att hushållens ekonomiska situation generellt skall bli stabilare.

Olika återbetalningssätt

Amorteringsfrihet har tidigare varit en mycket vanlig modell för både större och mindre lån. Under en tid med stark inflation var detta mycket gynnsamt för låntagaren eftersom lånet när det skulle betalas tillbaka var mindre värt än vid tiden när det togs. I en inflationsekonomi ökar lönerna medan lånet nominellt står stilla. Amorteringsfrihet kan fortfarande vara gynnsamt i några fall, men i dagens ekonomiska situation skall man vara medveten om att skulden skall betalas tillbaka och att den har samma värde som när den togs. När man tar ett lån gör man upp med långivaren om lånebelopp, ränta, återbetalningstid, när ränta och eventuell amortering skall betalas. Skall låntagaren amortera finns två huvudsakliga amorteringsprinciper, rak amortering och annuitet.

Läs också: Hur ofta ska man jämföra sitt privatlån?
Läs också: Tre tydliga fördelar med en medsökande

Rak amortering betyder att lånet amorteras med samma belopp vid varje betalningstillfälle. Vid uppgörelsen med banken bestäms lånets löptid och amorteringen beräknas så att när lånet har löpt ut är skulden betald. Räntan sjunker för varje amorteringstillfälle eftersom skulden minskar succesivt. Detta är en den vanligaste amorteringsmetoden.

Annuitet innebär att banken räknar ut det fasta belopp, amortering och ränta sammantaget som måste betalas vid varje betalningstillfälle för att lånet skall vara slutbetalt vid lånetidens utgång. Annuitetslånet har den fördelen att låntagaren alltid vet exakt vilket belopp som skall betalas in vid varje betalningstillfälle. Avbetalningarna i början går huvudsakligen till att betala räntan. Lånet blir ju lägre allteftersom amorteringsdelen ökar och om inte ränta ökar kommer inbetalningarna alltid ligga på samma nivå.

Även om rekommendationen om amortering skulle gälla nya köp av bostäder finns det anledning för låntagare med äldre lån att fundera över att amortera. Det faktum att amortering är en form av sparande och man vid en försäljning av bostaden kan ha glädje av det frigjorda kapitalet.

E-post: info@myloan.se
Telefon: 08-51 000 050
Kontaktuppgifter

Öppettider

måndag - torsdag
08.00 - 17.00
fredag
08.00 - 16.00

Besöksadress
Grev Turegatan 5
114 46 Stockholm

Postadress
Insplanet AB
Box 26 000
SE-100 41 Stockholm

Telefon
08 - 51 000 050

E-post
info@myloan.se

Fax
08-51 000 001