Kundtjänst 08-51 000 050 Mån – Tor 08:00 – 17:00 Fre 08:00 – 16:00
Beräkna ditt lån!
kr

0 kr/månad

Ekonomiblogg

« Tillbaka

Bättre villkor med färre kreditupplysningar

Lån

Att prata kreditupplysningar är något man gärna undviker. De väcker oro trots att de är till för att hjälpa och skydda, samtidigt som man kan få orättvisa lånevillkor om de blir alltför många under en kort period. Disponerar man däremot sina kreditupplysningar väl går det att nå betydligt bättre villkor och tusenlappar kan sparas in på onödiga räntekostnader. Vi på MyLoan förklarar hur!

Därför tas en kreditupplysning

En kreditgivare som eventuellt är beredd att bevilja ett lån eller annan kredit är skyldig att ta en kreditupplysning på kredittagaren. Det görs lättast genom ett kreditupplysningsföretag, såsom UC. Kreditupplysningen speglar en persons privatekonomi och visar uppgifter som bland annat årsinkomst, anställning, befintliga skulder och eventuella betalningsanmärkningar. Kreditgivaren kan därmed avgöra personens kreditvärdighet och betalningsförmåga, vilket sedan ligger som grund för de lånevillkor som eventuellt fastställs.

Den expertis ett företag som UC har underlättar för kreditgivaren att göra en korrekt bedömning och skapar en trygghet för både kreditgivare och kredittagare. En alltför bristfällig riskbedömning ökar annars risken för återbetalningssvårigheter vilket missgynnar båda parter, låntagaren inte minst. Kreditupplysningens uppgift är alltså att både hjälpa och skydda.

Nyligen utförda kreditupplysningar skapar osäkerhet

Alla tidigare kreditupplysningar tagna på personen i fråga under de senaste 12 månaderna syns också. Har man en eller flera kreditupplysningar som tagits nyligen, kan det tyda på att man har beviljade lån som ännu inte hunnit registreras i kreditupplysningen. Kreditregistret hos UC uppdateras månadsvis (runt den 15:e varje månad) och den aspekten försämrar kreditgivarens möjligheter att få en komplett bild av låntagarens ekonomiska situation. Riskbedömningen kan eventuellt bli svår att fastställa och lånesökanden kan få betydligt sämre lånevillkor eller i värsta fall avslag på låneansökan.

Även om någon av parterna inte accepterar lånet eller lånevillkoren, har en kreditupplysning fortfarande tagits. Det är därför viktigt att disponera sina kreditupplysningar väl. Allt ifrån nya abonnemang hos mobiloperatörer, till månadsfakturor hos butiker eller varuhus, inkluderar ofta momentet att kreditgivaren vill ta en kreditupplysning på kredittagaren, alltså kunden. (Det kan även vara genom något annat kreditupplysningsföretag än UC.) Personen i fråga ska alltid bli informerad och godkänna att kreditupplysningen tas men detta kan ske genom att man accepterar de allmänna villkoren för abonnemanget, månadsfakturan eller vad det är fråga om.

Outnyttjade krediter

Värt att veta är att befintliga krediter, såsom outnyttjade kreditkort hos exempelvis stora kläd- eller möbelkedjor, också kan synas i kreditupplysningen och eventuellt påvisa ett dåligt kreditvärde på personen i fråga. Detta är en av anledningarna till varför man symboliskt klipper itu kreditkort när man vill avsluta ett konsumtionsbeteende och istället spara pengar. Det man ska tänka på i ett sådant läge, är att även ta kontakt med företaget som krediten ligger hos och ange att man vill säga upp det. Att man klipper sönder ett kreditkort kan visserligen göra att man inte längre kan handla med det, men de outnyttjade krediterna ligger fortfarande kvar och är med stor sannolikhet registrerade i kreditregistret hos UC.

Läs också: Hitta billånet med lägst ränta
Läs också: Viktigt att tänka på när man tar ett lån

Låneförmedlarens viktiga roll

Ansöker man om lån via oss på MyLoan, tas en enda kreditupplysning från UC samtidigt som låneansökan behandlas av 18 olika banker. Som låneförmedlare ser vi hur flertalet nyligen utförda kreditupplysningar påverkar en persons lånevillkor negativt. Vi kan till exempel identifiera en tydlig ränteökning på beviljade lån, i korrelation med antalet nyligen utförda kreditupplysningar på en person. Att ha en eller två kreditupplysningar är inget att oroa sig över men i och med den tredje nyligen utförda kreditupplysningen ser vi tydligt hur lånevillkoren försämras för varje ny kreditupplysning som görs.

Ligg lågt med antalet nyligen utförda kreditupplysningar

Det händer att vi på MyLoan rekommenderar våra kunder att vänta med att ansöka om lån under en period, för att kunna få bättre lånevillkor och möjligheter vid ett senare tillfälle. Självklart gäller det alla olika typer av krediter som man eventuellt kan klara sig utan. Samtidigt kan man passa på att beställa en kreditupplysning på sig själv, som hos UC heter Min UC, för att få en överblick över sin ekonomiska situation. En sådan registreras självklart inte som en vanlig kreditupplysning och försämrar alltså inte situationen på något sätt.

Det gäller att försöka hålla igen med onödiga krediter, så att man kan låna till de man verkligen behöver eller vill ha. Väntar man ut de kreditupplysningar som man samlat på sig och låter de bli äldre (eller försvinna helt, vilket de gör efter 12 månader) förbättrar det förutsättningarna för att kunna ta nya och bättre lån jämfört med om man ständigt matar på med fler. Tusenlappar kan sparas in på bättre lånevillkor, såsom räntekostnader som annars kan riskera att skena iväg ordentligt.

E-post: info@myloan.se
Telefon: 08-51 000 050
Kontaktuppgifter

Öppettider

måndag - torsdag
08.00 - 17.00
fredag
08.00 - 16.00

Besöksadress
Grev Turegatan 5
114 46 Stockholm

Postadress
Insplanet AB
Box 26 000
SE-100 41 Stockholm

Telefon
08 - 51 000 050

E-post
info@myloan.se

Fax
08-51 000 001