Kundtjänst 08-51 000 050 Mån – Tor 08:00 – 17:00 Fre 08:00 – 16:00
Beräkna ditt lån!
kr

0 kr/månad

Ekonomiblogg

« Tillbaka

Olika sätt att finansiera din kontantinsats

Lån

I oktober 2010 beslutades att en bostad endast får belånas upp till 85% av marknadsvärdet genom det särskilda bolånetaket. Detta innebar i praktiken att det så kallade topplånet inte längre kan används för att finansiera en kontantinsats vid ett bostadsköp. Finansinspektionen låg bakom detta beslut och syftet handlar om att dämpa prisutvecklingen på bostadsmarknaden för att i bästa möjliga mån undvika en bostadsbubbla samt att hindra privatpersoner från att låna mer pengar än vad deras ekonomi kan hantera. Det mest fördelaktiga är att spara ihop till kontantinsatsen men det finns även andra sätt att gå tillväga för att finansiera hela ditt bostadsköp.

Så här går du tillväga för finansiera kontantinsatsen

På grund av de skärpta reglerna kräver de flesta banker numera en kontantinsats på 15% vid ett bostadslån. Det finns ingen svensk bank som kan ge dig ett 100-procentigt bolån helt utan kontantinsats. Du kan dock finansiera hela din bostadsaffär med andra typer av lån som exempelvis ett blancolån – det vill säga, ett lån som inte kräver någon säkerhet. Maximalt kan du dock låna upp till 500 000 kr. Eftersom det inte finns något krav på säkerhet tillkommer också högra krav från bankens sida. För att kunna teckna ett blancolån måste du kunna uppvisa god betalningsförmåga, ha en fast anställning och beräknat på nuvarande ekonomiska situation kunna betala tillbaka lånet inom maximalt 12 år. Inget säger att du måste ansöka om blancolånet på samma bank som du har ditt bostadslån utan det står dig helt fritt att välja.

Läs också: 3 tips för att skydda dig mot bankbedrägerier på nätet
Läs också: Bättre villkor med färre kreditupplysningar

De flesta banker har alltså ett tydlig budskap att de endast lånar ut 85% av köpeskillingen för ditt bostadsköp. Hur finansieringen av resterande 15% ska gå till är inte lika hugget i sten utan där finns det olika sätt att gå tillväga. Här erbjuder bankerna olika lösningar.

Spara ihop till kontantinsatsen

Om du har möjlighet att på egen hand spara ihop till en kontantinsats är mycket vunnet. Att spara ihop till en kontantinsats är dock inte det lättaste och alla har helt enkelt inte samma förutsättningar att göra det. På samma sätt som banken behöver en säkerhet så vill de flesta också ha någon form av sparkapital tillgodo för oförutsedda händelser. Att både spara ihop till en kontantinsats och ett eget privat sparkapital är en svår ekvation för många. Det finns dock många sätt att påskynda sitt sparande. Ett exempel är att skaffa ett extrajobb under en tid och att försöka dra ned på onödiga utgifter. Det är även viktigt att du tar dig tid att se över dina besparingar så att du får bästa möjliga sparränta samt att du undviker banker med alltför höga avgifter.

Om din ekonomi emellertid tillåter en finansiering av kontantinsatsen så är det inte mycket att tveka om. Det kan också vara bra att tänka på att ju högre summa du lyckas spara ihop i kontantinsats desto mer kan du minska på ditt lån och du får samtidigt en större möjlighet att förhandla ner räntan på ditt lån. Ju lägre ränta du har desto mer pengar sparar du i längden. I allmänhet betraktar banken kunder med hög kontantinsats som ett säkra kort.

E-post: info@myloan.se
Telefon: 08-51 000 050
Kontaktuppgifter

Öppettider

måndag - torsdag
08.00 - 17.00
fredag
08.00 - 16.00

Besöksadress
Grev Turegatan 5
114 46 Stockholm

Postadress
Insplanet AB
Box 26 000
SE-100 41 Stockholm

Telefon
08 - 51 000 050

E-post
info@myloan.se

Fax
08-51 000 001