Kundtjänst 08-51 000 050 Mån – Tor 08:00 – 17:00 Fre 08:00 – 16:00
Beräkna ditt lån!
kr

0 kr/månad

Ekonomiblogg

« Tillbaka

Hur mycket kostar det att bygga Death Star från Star Wars?

Lån

Vad skulle det kosta att bygga death star i Star Wars

Om du gillar Star Wars har du säkert undrat hur mycket det skulle kosta att bygga en replika av Death Star. Finns det ens tillräckligt med stål för att ro projektet i hamn?

Studenter vid Lehigh University bestämde sig för att ta reda på det. Som referens använde man det brittiska hangarskeppet HMS Illustrious. Det studenterna sen gjorde var att skala upp fartyget till samma storlek som Death Star för att enkelt kunna beräkna den mängd stål som behövs. Det blev en hel del stål.


Statistik för death star

Vill du veta hur mycket stål du behöver för att bygga en replika av Death Star i naturlig storlek? Du behöver leta fram 1,08 biljarder ton stål, enligt studenternas beräkningar. Hur mycket är ens 1,08 biljarder ton stål? Som jämförelse är totala stålproduktionen i världen 1,3 miljarder ton per år. Det betyder att du kommer få leta i minst 833 315 år för att samla på dig allt stål som krävs för att bygga en Death Star i full storlek. Minst!

Kostnad för stål


Litar man blint på studenterna bakom undersökningen blir priset för en alldeles egen Death Star ungefär 852 biljarder dollar. Bara för stålet. Mellan tummen och pekfingret är det 13 000 gånger mer än världens totala BNP under ett år. Inte för att förstöra dina drömmar men sen tillkommer kostnader för hantverkare, inredning och så vidare.

Tid och pengar är alltså två problem som du måste lösa om du vill bygga en Death Star – nästa problem är var i hela världen du ska lägga 1,08 biljarder ton stål i väntan på att hantverkarna blir klara. Det är inte så bara att slå upp en Dödsstjärna i rymden. Det kräver förberedelse och planering men framför allt tid och pengar.

Kan Bill Gates bygga Death Star?


För att du ska förstå vad det faktiskt kostar att bygga en Death Star-replika kan vi ta Bill Gates som exempel. Hans totala förmögenhet uppgår till 86 miljarder dollar. Det är en bit ifrån de 852 BILJARDER dollar som krävs. Inte ens Bill Gates har råd att bygga en Death Star, för tusan! Det hjälper inte heller att polaren Warren Buffet skjuter till med hela sin förmögenhet.

Hur mycket pengar behöver du låna?


Det kan bli tufft att få ihop pengarna som behövs. Lyckas du mot alla odds att skrapa ihop 852 biljarder dollar ska du vara nöjd. Om du väljer att lägga alla pengar på en Death Star får du valuta för pengarna. Till att börja med får du en farkost som liknar ingen annan och dessutom får du en rymdstation med plats för 265 675 man. Det kan vara bra att ha ibland.


Kostnad för att renovera golvet på death star

Renovera Death Star


Om du istället skulle ärva en färdig Death Star, skulle du ha råd att renovera den då? Tveksamt. Bara att lägga in laminatgolv kostar 14 100 675 000 kronor – för material på en våning. För hobbysnickaren skulle det ta 12 315 000 timmar att slänga in, i runda slängar 513 124 dygn. Så det är inget du gör själv på en sommar eller två.


Vad skulle det kosta att måla om death star i Star Wars

Death Star i Falurött med vita knutar


Värre blir det när man börjar fundera på om Death Star vore snygg i Falurött med vita knutar. Bara för att måla ytskiktet på Death Star behövs minst 49 258 600 liter färg. Det är alltså 65 021 352 kg färg som först måste bäras och sedan smetas på Death Star. Hur lång tid det skulle ta vågar vi inte ens räkna på. Mer än en sommar i alla fall.

(Obi-Wan Kenobi konstaterade redan 1977 att ”Death Star” inte var en måne utan en rymdstation - Imperiets främsta vapen med potential att släcka en hel planet. Om du bygger en egen ”Death Star” får du räkna med att du får Han Solo och Luke Skywalker med vänner efter dig. Sen får man inte glömma bort att Star Wars bara är fiktion.)

Tyckte du att den artikeln var kul? Gilla oss på Facebook!


Nyhetsbrev

Vill du fortsätta ta del av spännande nyheter och tips via vårt nyhetsbrev gällande försäkringar även i framtiden?

I såna fall behöver vi ditt samtycke enligt GDPR! Bekräfta att du vill ta del av nyheter och tips här: https://gdpr.myloan.se/nyhetsbrev

E-post: info@myloan.se
Telefon: 08-51 000 050
Kontaktuppgifter

Öppettider

måndag - torsdag
08.00 - 17.00
fredag
08.00 - 16.00

Besöksadress
Grev Turegatan 5
114 46 Stockholm

Postadress
Insplanet AB
Box 26 000
SE-100 41 Stockholm

Telefon
08 - 51 000 050

E-post
info@myloan.se

Fax
08-51 000 001