Kundtjänst 08-51 000 050 Mån – Tor 08:00 – 17:00 Fre 08:00 – 16:00
Beräkna ditt lån!
kr

0 kr/månad

Ekonomiblogg

« Tillbaka

Leasing – ett alternativ till billån?

Lån

Under de senaste åren har marknaden förändrats märkbart både när det gäller bilar och när det gäller billån. I princip kan man säga att det är köparens marknad i bägge fallen, vilket medför att både de som vill låna ut pengar och de som vill sälja bilar går långt för att kunna göra det. Följden har blivit ett samarbete mellan dessa båda som har resulterat i ett helt nytt sätt att sälja bil på: privatleasing.

Privatleasing innebär i stora drag samma sak för kunden som när det är ett företag som står som leasetagare. Man blir registrerad som ägare för bilen och man har fullt ansvar för att den sköts väl. Man betalar ingen kontantinsats utan man får ett 36-månaderskontrakt med en månadsvis betalning.

För den som inte vill använda sina sparade pengar eller sitt låneutrymme blir det givetvis väldigt frestande att falla för det här alternativet. I fortsättningen ska vi försöka reda ut fördelar och nackdelar med de olika alternativ som står till buds när man ska köpa bil. Situationen kan givetvis också variera med om man har en inbytesbil eller inte.

Leasing och traditionella lån – en jämförelse

Som en allmän huvudregel kan genast sägas att kontantköp ofta ger den allra bästa affären. Det är då man kan pruta på listpriset, få bästa betalningen för sin inbytesvagn och förhandlingen om villkor vinterdäck, service och liknande. Väljer man leasingalternativet köper man ofta ett mer eller mindre färdigt paket med alla dessa ingredienser invävda och egentligen inte förhandlingsbara.

Ett mellanalternativ är att man lånar sina pengar i bank och använder dem för kontantinsatsen. Har man en bra säkerhet i form av villa eller bostadsrätt kan man ofta få räntevillkor som är vida bättre än den effektiva ränta som blir följden av ett privatleasingkontrakt.

Läs också: Finansiera bilköp
Läs också: Jämför billån

Den stora fördelen med ett privatleasingkontrakt – och här talar vi faktiskt om fördelar för båda parter – är att man får allt i ett paket: garanti, service, vinterhjul. Det betyder alltså att man köper alla kringtjänster som gäller bilägandet på ett och samma ställe. Ur säljarens synvinkel betyder det att han kan dimensionera sin tjänsteapparat i förväg och för köparen är det väldigt praktiskt att kunna parkera sina vinterdäck, för att nämna några exempel.

Ett privatleasingkontrakt bygger på vissa förutsättningar. En av dem är att körsträckan under leasingtiden inte överstiger 4 500 mil. Varje mil därutöver blir ganska dyrbar. Den som kör betydligt mer riskerar alltså att försämra sin affär rejält. Kalkylen bygger också på att du äger bilen i tre år. Den som vill byta varje år eller vill ta hand om och köra sin bil i tio år bör fundera på att välja ett annat alternativ.

Sammanfattning

Det man alltså köper med privatleasing är i första hand är bekvämlighet och frihet från bekymmer. Tittar man rent penningmässigt på det hela så kan man som en tumregel säga att den som vill anstränga sig lite extra och inte drar sig för det jobb det innebär tjänar en dryg tusenlapp i månaden på att göra det jämfört med den som privatleasar. Jämförelsen gäller en bil som kostar c:a 200 000 kronor.

E-post: info@myloan.se
Telefon: 08-51 000 050
Kontaktuppgifter

Öppettider

måndag - torsdag
08.00 - 17.00
fredag
08.00 - 16.00

Besöksadress
Grev Turegatan 5
114 46 Stockholm

Postadress
Insplanet AB
Box 26 000
SE-100 41 Stockholm

Telefon
08 - 51 000 050

E-post
info@myloan.se

Fax
08-51 000 001