Beräkna ditt lån här!
kr

0 kr kr/månad

Ekonomiblogg

« Tillbaka

Medlåntagare - Vad är det?

Lån

Medlåntagare

Säkert har du stött på begreppet medlåntagare när du läst om lån. Kanske har du till och med blivit ombedd om att ställa upp som en sådan. Många vet dock inte vad detta begrepp innebär. Framförallt kan det finnas en viss oklarhet om skillnaden mellan låntagare, medlåntagare, borgensman, borgenär och gäldenär.


Läs mer:

 • Vad är en medlåntagare?
 • Lån med borgensman
 • Varför medlåntagare?
 • Vilka lånetyper kan det gälla?
 • Medlåntagare bolån

 • Vad är medlåntagare?

  Låntagare är den som har tagit upp lånet och skrivit på reversen i banken. Medlåntagare är den som tillsammans med låntagaren har tagit upp lånet och skrivit på att han eller hon har gjort detta. Medlåntagaren är alltså precis lika skyldig att stå för lånet som den ursprungliga låntagaren. Man kan säga att låntagare och medlåntagare är helt synonymt.


  Lån med borgensman

  Borgensman är den som gentemot långivaren har förklarat att han eller hon betalar lånet (eller delar därav) om låntagaren inte klarar av det. Om låntagaren således inte betalat i tid kan långivaren rikta krav mot borgensmannen att lösa lånet. Detta liknar i viss mån medlåntagarens roll. Skillnaden är den att borgensmannens ansvar inträffar först efter det att låntagaren (eller medlåntagaren) inte har betalat enligt villkor. Borgenär är den som äger fordringen, det vill säga långivaren. Ett annat ord för låntagare är gäldenär.


  Varför medlåntagare?

  Behovet av en medlåntagare uppstår när låntagaren inte bedöms som hundraprocentigt kreditvärdig. Enmedlåntagare kan till exempel vara vanligt vid bolån. Låntagarens ekonomiska situation är alltså sådan att banken inte med rimlig säkerhet kan bedöma att denne skall kunna betala sitt privatlån på förfallodagen. Den klassiska situationen är när den unge mannen eller kvinnan ska lämna föräldrahemmet och köpa sin första bostadsrätt. Vanligen har man i den åldern varken några tillgångar eller tillräckligt hög inkomst för att banken ska tycka att man är tillräckligt kreditvärdig.

  Man kan tro att en borgen borde räcka men långivaren vill normalt inte hamna i den situationen att de kan förutse att de måste vända sig till borgensmannen. Det är en betydligt mer komplicerad procedur än att vända sig direkt till en medlåntagare.


  Medlåntagarens ställning

  Om ingenting annat sägs i lånevillkoren innebär det för medlåntagarens del att han anses stå för hälften av lånet, exempelvis när skulden ska deklareras i årets självdeklaration. Halva räntan har alltså medlåntagaren rätt att dra av.


  Vilka lånetyper kan det gälla?

  Det råder en benhård konkurrens mellan olika banker och kreditinstitut om att kunna låna ut pengar, inte minst för köp av konsumentkapitalvaror. Eftersom man i normala fall inte kräver säkerhet för denna typ av lån ställer man i stället högre krav på den individuelle låntagaren. Om denne har otillräckliga inkomster, för många lån sedan tidigare eller har fått någon form av betalningsanmärkning är det vanligt att man i stället ställer kravet att man som låntagare har någon som har samma ansvar för lånet.


  Medlåntagare bolån

  Om lånet har gått till inköp av till exempel en bostadsrätt och bostadsrätten skulle säljas skall likviden vid försäljningen av bostadsrätten i första hand gå till att täcka alla lånekostnader. Räcker inte pengarna till för detta får medlåntagaren vända sig till låntagaren och be denne att ersätta det som är kvar att betala av på lånet. Det beror då på vad låntagare och medlåntagare har kommit överens om.


  E-post: info@myloan.se
  Telefon: 08-51 000 050
  Kontaktuppgifter

  MyLoan har öppet
  Mån - Tor 08:00 - 17:00
  Fre 08:00 - 16:00

  Besöksadress:
  Grev Turegatan 5
  114 46 Stockholm

  Postadress:
  Insplanet AB
  Box 26 000
  SE-100 41 Stockholm

  Telefon:
  08 - 51 000 050

  E-post:
  info@myloan.se

  Fax:
  08-51 000 001

  Kundbetyg

  Följ oss på Twitter Följ oss på Facebook Följ oss på Google+

  © 2018 MyLoan. Alla rättigheter förbehållna.
  Insplanet AB - Box 26 000 - 100 41 Stockholm - Org.nr 556567-6227

  Kundtjänst: 08 - 51 000 050 Kundtjänst: 08 - 51 000 050
  Mån – Tor 08:00 – 17:00 Fre 08:00 – 16:00


  Ett annuitetslån på 100 000 kr, utan avi/uppläggningsavgifter, en återbetalningstid på 10 år med nominell exempelränta 5,65 % (rörlig ränta) ger effektiv ränta 5,80 %. Månadskostnaden blir 1 093 kr (fördelat på 120 betalningstillfällen) och totalt belopp att betala 131 125 kr. Per 2017-09-20.

  Allmänt: Räntan du kan komma att erbjudas via vår tjänst är rörlig och bestäms individuellt av våra samarbetande banker och långivare efter en kreditprövning. Erbjudna räntor (inklusive alla avgifter) varierar från lägst 2,95 % till högst 35,70 % per 2017-09-20. Den kortaste återbetalningstiden är 2 år och den längsta 15 år.