Kundtjänst 08-51 000 050 Mån – Tor 08:00 – 17:00 Fre 08:00 – 16:00
Beräkna ditt lån!
kr

0 kr/månad

Ekonomiblogg

« Tillbaka

Studielån - Vad är ett studielån och hur kan du få det?

Lån

Studielån till lågt pris

Studielånet gör det möjligt för dig att studera på heltid. Att studera i Sverige är gratis. Men ett studielån hjälper dig att betala kostnader som uppstår under dina studier. Som studentlitteratur, boende och mat. Det är ett lån som är subventionerat av staten för att kunna erbjuda förmånliga lånevillkor. CSN, Centrala studiestödsnämnden, sköter administrationen kring studielån och ser till att alla studenter som är berättigade till studiemedel får sina utbetalningar i tid.

Vad består studiemedel och studielån av?

Om du som student vill ha maximal ersättning under dina studier består studiemedlet av två delar: dels en bidragsdel om 791 kr i veckan, dels en lånedel om 1 820 kr (2018). Totalt kan du alltså få ut 2 611 kr i veckan.

Hur fungerar avbetalningen av studielån?

Eftersom flera års studielån uppgår till hundratusentals kronor är återbetalningsperioden betydligt längre än för andra lån. Du kan få upp till 25 år på dig att betala dina skulder. Dessutom är räntan mycket förmånlig. I dagsläget ligger den på 0,13 % (2018). CSN använder sig av en annuitetskalkyl för att beräkna hur mycket du ska betala tillbaka, vilket gör att den årliga summan vanligtvis stiger något. Årskostnaden påverkas därför också av hur stor skulden är samt hur lång återbetalningsperioden är.

Studenter pluggar

Om du skulle få problem med att betala din skuld – exempelvis om din utbildning inte lett till det jobb du förväntat dig – kan du ansöka om att få återbetalningen uppskjuten. Du måste dock alltid betala mindre portioner, oavsett hur din ekonomiska situation ser ut för tillfället. Du behöver aldrig betala på din skuld under din studietid och du börjar betala tillbaka tidigast sex månader efter sista utbetalningstillfället av ditt studielån.

Läs även: 3 tips för att skydda dig mot bankbedrägerier på nätet
Läs även: För varmt i din lägenhet? - Då kan du få sänkt hyra!

Om du studerar 100% består en termin av 20 veckor. Då kan du få ut 52 220 kr vilket innebär att du får 15 820 kr i bidrag och 36 400 kr i lån (2018). CSN räknar med att du ska kunna betala tillbaka lånet på 6 år och första året betalar du 7 022 kr. Den totala kostnaden du väntas betala ligger på 37 445 kr. Du betalar alltså bara 1 045 kr i ränta!

Det innebär att ungefär två tredjedelar av studiemedlet består av lån, som ska betalas tillbaka, medan en tredjedel består av ett bidrag.

Studielån efter 30 juni 2001

För de som tagit ett studielån efter den 30 Juni 2001 är lånet ett annuitetslån. Mellan 1 Januari 1989 till den 30 Juni 2001 kallades lånet studielån. Innan det så kallades det studiemedel.

Beroende på när du tagit ditt lån så finns det olika regler för hur återbetalningen ska skötas. Vill du veta mer om hur du ska betala tillbaka just ditt lån? Besök www.csn.se

Vad krävs för att jag ska få ta studielån?

Som svensk medborgare uppfyller du automatiskt det grundläggande kravet för att ansöka om studielån. Om du är utländsk medborgare varierar din rätt till studiemedel beroende på vilket land du kommer ifrån samt vilka papper du har. Därutöver krävs det att du uppfyller en rad andra kriterier för att få ut dina pengar.

Utbildningen som du söker studielån för måste vara godkänd av CSN. Alla skolor ger nämligen inte rätt till studiemedel. Du bör noga kontrollera detta innan du gör din ansökan. Du måste också studera minst på halvfart samt under en period på minst tre veckor.

Andra faktorer som påverkar om du beviljas studielån är huruvida du tar emot några andra statliga bidrag eller ersättningar. Om du får aktivitetsstöd eller sjukersättning har du inte rätt till att parallellt få ett studielån. Inte heller om du har etableringsersättning eller korttidsbidrag har du rätt till studiemedel.

Om du får din ansökan om studielån godkänd och påbörjar din utbildning kontrolleras din aktivitet fortlöpande. Du måste klara en viss procent av dina studier för att inte få studielånet indraget. Därtill får du ta studielån i maximalt sex år.


Vill du läsa fler artiklar som denna? Gilla oss på Facebook!E-post: info@myloan.se
Telefon: 08-51 000 050
Kontaktuppgifter

Öppettider

måndag - torsdag
08.00 - 17.00
fredag
08.00 - 16.00

Besöksadress
Grev Turegatan 5
114 46 Stockholm

Postadress
Insplanet AB
Box 26 000
SE-100 41 Stockholm

Telefon
08 - 51 000 050

E-post
info@myloan.se

Fax
08-51 000 001