Kundtjänst 08-51 000 050 Mån – Tor 08:00 – 17:00 Fre 08:00 – 16:00
Beräkna ditt lån!
kr

0 kr/månad

Ekonomiblogg

« Tillbaka

Tre tydliga fördelar med en medsökande

Lån

Medsökande: Öka chansen att få lån

Statistik som MyLoan tagit fram visar att låneansökningar med en medsökande har dubbelt så hög beviljandegrad jämfört med ensamma sökande. Dessutom påverkar en medsökande räntevillkoren positivt. Senaste året har den som ansökt med en medsökande i snitt fått 2,1 % bättre nominell ränta än den som ansökt på egen hand.

Generellt beviljas dessutom de som har en medsökande högre lånebelopp.

Vad är en medsökande?

En medsökande - eller medlåntagare som man också säger - är en person som du tar ett lån med. Det finns många anledningar till varför både unga och gamla ansöker om lån med medsökande. Framför allt handlar det om att man inte beviljas lån på egen hand men också om att man alltid får bättre lånevillkor med en medsökande.

Det är inte ovanligt att unga tar hjälp av föräldrar när de ska köpa sin första bostad. Det är nämligen både dyrt och svårt att komma in på bostadsmarknaden. För att hjälpa sina barn att köpa sin första bostad kan föräldrar gå in som medsökande. Det innebär att föräldrarna delar på ansvaret med barnet som är huvudsökande.

Vem kan anges som medsökande?

Banker definierar och värderar medsökande på olika sätt. En medsökandes relation till huvudsökanden har för många banker en stor betydelse - en familjemedlem eller en partner är därför ofta att föredra. Några banker har till och med som krav att en medsökande ska vara skriven på samma adress som du som huvudsökande.

För andra banker har det mindre betydelse var låntagare och medsökande är skrivna. Det innebär att du hos vissa banker kan använda en vän som medsökande.

Läs också: Bättre villkor med färre kreditupplysningar
Läs också: Finansiera bilköp

När banker bedömer en medsökande tar man förutom relationen mellan huvud- och medsökande hänsyn till betalningsförmåga och kreditvärdighet. Det kan dock variera från bank till bank och fall till fall. Eftersom en medsökande i regel innebär högre disponibel inkomst och bättre kreditvärdighet kan banken erbjuda bättre lånevillkor.

Villkor och skyldigheter

Som medsökande delar man på ansvaret inför banken med den huvudsökande. Det innebär att både huvud- och medsökande har betalningsansvar. Om huvudsökande får problem att betala är den som är medsökande skyldig att betala lånet till dess att hela lånet är avbetalat. Det är ansvaret som kommer med att vara medsökande.

Tips: En medsökande kan avtala om att långivaren ska lägga hela räntan på den som är huvudsökande. Då behöver inte han eller hon nämna det i sin deklaration.

Kreditupplysningar

Banken gör alltid en kreditupplysning på både huvud- och medsökande. Om lånet blir beviljat registreras lånet som en kredit på båda. Om du ansökt om lån själv och vill lägga till en medsökande går det bra att göra det inom fem dagar. Då används befintlig kreditupplysning på huvudsökande och en upplysning görs på medsökande.

Exempel där räntan blivit lägre med medsökande

Vår rådgivare Martin hjälpte under förra veckan en lånesökande att få ned räntan med hela 1,35 % bara genom att ange en medsökande för lånet.

“Huvudsökanden hade varit i kontakt med oss på MyLoan i slutet av sommaren och för att ansöka om ett lån på 50 000 kronor. Den gången fick han ett erbjudande från en bank med 6,06 % i ränta på lånet, vilket han tackade nej till. När vi hade kontakt nu igen, tre månader senare, såg jag att han i låneansökan hade angivit att han var gift. Jag föreslog att han skulle ange hans fru som medsökande eftersom jag visste att det skulle ge honom betydligt bättre lånevillkor. Vi ansökte om ett nytt lån på samma summa som tidigare och när vi fick återkoppling från bankerna landade vi på ett alternativ där räntan var på 4.71 %. Det var en skön räntesänkning på 1,35 %, vilket motsvarar tusenlappar som kan besparas årligen på tråkiga räntekostnader.”

E-post: info@myloan.se
Telefon: 08-51 000 050
Kontaktuppgifter

Öppettider

måndag - torsdag
08.00 - 17.00
fredag
08.00 - 16.00

Besöksadress
Grev Turegatan 5
114 46 Stockholm

Postadress
Insplanet AB
Box 26 000
SE-100 41 Stockholm

Telefon
08 - 51 000 050

E-post
info@myloan.se

Fax
08-51 000 001