Kundtjänst 08-51 000 050 Mån – Tor 08:00 – 17:00 Fre 08:00 – 16:00
Beräkna ditt lån!
kr

0 kr/månad

Ekonomiblogg

« Tillbaka

Vad innebär en bolånekalkyl?

Lån

Innan du tar ett bolån kan det vara bra att ta reda på vad den faktiska kostnaden för ditt lån kommer bli. Därför kan det vara en god idé att göra en bolånekalkyl. Att ha en buffert som skydd emot ett högre ränteläge är också att rekommendera inför bolånet. Själva bolånekalkylen görs i samband med din låneansökan, det är sen banken som sätter upp ramarna i bolånekalkylen baserat på hur din familjs ekonomiska situation ser ut. Många banker har också tjänster där du genom att fylla i vissa uppgifter och enkelt och smidigt kan räkna ut din egen bolånekostnad genom en bolånekalkyl. Enkelt förklarat innehåller bolånekalkylen hushållets inkomster och utgifter och hur mycket du sen kan låna baseras på differensen dem emellan.

Så här gör du en kalkyl på ditt bolån

För att du ska få en uppfattning om hur mycket du kan låna bör du först göra en kalkyl så att du kan presentera din ekonomiska situation för banken. Det underlättar både för dig och banken när du sedan ansöker om lånelöfte eller lån. De frågor du vill ha svar på är vad din månadskostnad blir, hur mycket du får låna samt hur stort ditt lån blir.

Syftet med en bolånekalkylen är helt enkelt att du ska få en tydligare bild av vad ett bostadslån kommer att kosta dig samt hur pass stort lån du kan ta baserat på din ekonomiska situation. Något du bör ha i åtanke när du gör din egen kalkyl är att inkludera en högre räntekostnad så att du också har goda förutsättningar att klara av ett högre ränteläge. Detta är även något som bankerna tar hänsyn till när de beräknar din bolånekalkyl. Det gäller att ha en bred marginal och inte ta för stora lån som du sedan får svårt att klara av om något oförutsett inträffar framöver.

Ett buffertsparande är nödvändigt för den som äger sitt boende. Det kommer att gå sönder saker som behöver ersättas t.ex. kyl, frys eller värmepanna. Äger man ett hus så är det även stora underhållskostnader för att måla om eller genomföra andra nödvändiga reparationer. Alla bostäder behöver förr eller senare nya golv, nya kök eller badrum och liknande och i vissa fall är det kanske inte möjligt att låna pengar. Därför är det bra att fundera på sådana saker när man planerar sitt sparande.

Läs också: Renoveringslån - Låna pengar till renoveringen
Läs också: Kan man ta lån utan inkomst?

Det är också viktigt att fundera över hur man klarar ekonomin om man blir sjuk eller arbetslös. Om man är flera låntagare så är det viktigt att man tittar på vad som skulle hända om en eller båda är sjuka eller arbetslösa. Det finns inkomstförsäkringar som hjälper till med extra tillskott om någon blir sjuk eller arbetslös. En sådan försäkring är särskilt viktig att ha om man har stora lån. Banken kräver vanligtvis en kontantinsats på minst 15 procent eftersom du inte får låna mer än 85 procent av stadens värde. Lån som tas därutöver kallas för blancolån. Dessa lån har högre räntor jämfört med bostadslånen.

E-post: info@myloan.se
Telefon: 08-51 000 050
Kontaktuppgifter

Öppettider

måndag - torsdag
08.00 - 17.00
fredag
08.00 - 16.00

Besöksadress
Grev Turegatan 5
114 46 Stockholm

Postadress
Insplanet AB
Box 26 000
SE-100 41 Stockholm

Telefon
08 - 51 000 050

E-post
info@myloan.se

Fax
08-51 000 001