Kundtjänst 08-51 000 050 Mån – Tor 08:00 – 17:00 Fre 08:00 – 16:00
Beräkna ditt lån!
kr

0 kr/månad

Ekonomiblogg

« Tillbaka

Vårstäda din ekonomi i 8 steg!

Lån


Varför ska du vårstäda din ekonomi?

Nu är våren äntligen här och de flesta av oss känner en tilltagande energi! Våren är en bra tid att se över sin ekonomi och rensa bort onödiga utgifter. Det räcker med att göra ett par förändringar för att på sikt faktiskt spara tusenlappar. Vi har samlat de bästa tipsen så du enkelt kan vårstäda din ekonomi på ett smart och effektivt sätt och få mer tid och energi över till roligare saker.


1. Utvärdera föregående år

För att få en översikt över din ekonomi, så är det en bra utgångspunkt att göra en snabb genomgång av året som gick; hur såg det ut, vad fungerade bra och vad fungerade mindre bra? Räckte pengarna till det som du ville eller fick du avstå från att göra vissa saker? Vill man inte gå igenom hela året, är det tillräckligt att titta på de tre senaste månaderna. När du har en helhetsöverblick över din ekonomi, är det enkelt att göra en budget.


2. Gör en budget

När du utvärderat din ekonomi är nästa steg att göra en budget och planera kommande året. Nu kan du ta makten och själv bestämma var dina pengar ska gå. En budget behöver inte vara komplicerad och ju enklare budget desto lättare och mer motiverande blir det att följa den.

Gör en budget i 4 enkla steg
Vi visar dig hur du enkelt kan göra en budget i fyra steg: 1. Räkna ihop dina inkomster. 2. Sammanställ dina utgifter. 3. Gör en lista på skulder och tillgångar. 4. Gör en budget-uppställning. Ta din inkomst som du har kvar efter skatt och fördela på de utgifter som du förväntas ha varje månad; boende, mat, transport, kläder, sparande, lån, övrigt. Nu har du gjort en budget och ser hur din ekonomi ser ut och var dina utgifter går. Ett annat enkelt sätt att få en bra överblick över din ekonomi, är att räkna ihop alla årets räkningar och dela med tolv. Då har du de fasta utgifterna varje månad. Sedan lägger du till matkostnaderna, och genast har du fått en bra bild.


3. Se över alla småutgifter

Genom att se över alla småutgifter under en period, kommer du bli förvånad över hur stora summor som faktiskt går till just småutgifter. Om du skriver ner alla småutgifter du har, eller använder en app som exempelvis Tink, så kommer du enkelt se var alla pengar tar vägen. Ett annat sätt är att handla allt på ett och samma kontokort under en månad, och sedan titta på kontoutdraget, då har du svart på vitt vad du lägger pengarna på.


4. Skaffa ett automatiskt sparande

Starta en automatisk överföring till ett sparkonto varje månad, när lönen kommer. Då sker sparandet automatiskt när du har pengar på kontot och du behöver inte göra ett aktivt val. Dessutom sparar du till dig själv först och avvaktar inte till slutet av månaden, då pengarna kanske redan är slut. Genom att göra sparandet automatiskt, tänker du inte ens på att du sparar.


5. Ändra dyra vanor

Vi har alla olika vanor som kostar en hel del pengar, kanske utan att vi reflekterar över det. Vi köper en latte på väg till jobbet varje morgon, vi snusar/ röker eller äter ute mer än vad vi egentligen skulle behöva. Vi köper mat ute varje kväll, för att vi inte orkar laga mat. Endast genom att ändra någon av våra (o)vanor, kan vi spara mycket pengar. Samtidigt måste vi få unna oss saker - livet måste ju vara värt att leva också.


6. Se över abonnemang och försäkringar

Gör en förteckning över olika abonnemang och avtal som du har. Finns det några du inte behöver eller använder längre? Kan du skaffa billigare abonnemang hos någon annan leverantör? Har du en tidningsprenumeration, streamingtjänst, etc. som du kan vara utan? Lägger man ihop flera olika prenumerationer och olika betaltjänster som man har, kan den totala summan bli ganska stora belopp. En annan sak man kan göra är att kolla betalningar som man har på autogiro; kanske har du medlemskap och årsavgifter som du betalar för utan att ens tänka på, eftersom de dras automatiskt. Ett annat område, som är värt att se över, är försäkringar. Genom att gå igenom dina försäkringar går det ofta att spara pengar.


7. Samla lån, dyra krediter och se över ditt bolån

Om man har väldigt många smålån med höga räntekostnader eller skulder, kan en lösning vara att ta ett större lån för att samla alla dyra smålån och krediter. Ha även koll på ränteläget och se till att du alltid har en bra ränta på ditt bolån. Om du betalar för hög ränta på ditt bolån, se till att träffa olika banker för att förhandla ner räntan. Genom att alltid ha bästa möjliga boränta, kan du spara tusenlappar varje månad.


8. Kan du skaffa extrainkomster?

Ofta samlar vi på oss onödiga prylar som bara står och tar upp onödigt utrymme. Att gå igenom förråd och garderober och sälja det du inte längre använder, kan ge tusenlappar. Idag är många miljömedvetna och handlar hellre second-hand än köper nytt, vilket gynnar både din plånbok och miljön. Har du ett fritidshus som står oanvänt vissa delar av året? Då kan det vara en bra idé att hyra ut det istället. En ytterligare sak man kan titta på, är sin arbetstid. Jobbar man inte heltid, kan man kanske gå upp i arbetstid. Slutligen; har du någon hobby eller kompetens, som du kan tjäna pengar på? Kanske är du bra på språk och kan jobba extra som översättare, eller så kan du göra hemsidor eller något annat. Du kanske är en jättebra hantverkare? Det finns säkert något du kan och som andra skulle vara beredda att betala pengar för!

E-post: info@myloan.se
Telefon: 08-51 000 050
Kontaktuppgifter

Öppettider

måndag - torsdag
08.00 - 17.00
fredag
08.00 - 16.00

Besöksadress
Grev Turegatan 5
114 46 Stockholm

Postadress
Insplanet AB
Box 26 000
SE-100 41 Stockholm

Telefon
08 - 51 000 050

E-post
info@myloan.se

Fax
08-51 000 001