Kundtjänst 08-51 000 050 Mån – Tor 08:00 – 17:00 Fre 08:00 – 16:00
Beräkna ditt lån!
kr

0 kr/månad

Ekonomiblogg

« Tillbaka

Boräntorna

Ränta

Boräntorna

Idag har vi historiskt låga boräntor i Sverige och flera analytiker hävdar att riksbanken bör behålla denna låga nivå eller till och med sänka ytterligare vid nästa riksbanksmöte i sommar. Detta med tanke på den deflation som idag finns vilket inte är gynnsamt för ekonomin. Men samtidigt finns det andra åsikter i frågan. Annika Falkengren (Kontorschef på SEB) gav sin syn på saken i en artikel i SvD (26/4) i och pekade på att boräntorna istället bör justeras uppåt.

Nya regler kan pressa räntan uppåt

Finansinspektionen har kommit med nya regler gällande riskvikter och det är detta som Falkengren påpekar kan bli orsaken till de höjda boräntorna. Med riskvikt menas hur mycket som en bank måste behålla i eget kapital per utlånad krona. Detta gör att bankerna måste hålla mer pengar som likvida medel vilket i slutändan ger en lägre lönsamhet. För att kunna ha samma lönsamhet som idag krävs alltså andra intäkter inom utlåningen och i detta fall skulle detta kunna kompenseras med högre boränta. Detta är något som Mats Torstendahl (Chef för kontorsrörelsen) poängterar i samma artikel.

Läs också: När höjer Riksbanken räntan?
Läs också: Fast eller rörlig ränta?

Kravet från finansinspektionen har alltså inte ännu gått igenom men det skulle innebära att gränsen skulle höjas från 15% till 25%. Med andra ord måste banken ha 25kr i buffert per utlånad hundring. En siffra som tidigare alltså varit 15kr.

Däremot räknar både Torstendahl och Falkengren med att eventuella höjningar knappast kommer att ske snabbt utan i sådant fall i flera små steg. För stora förändringar skapar oro hos kunderna och i hela utlåningssektorn vilket inte är bra för någon part.

Mindre antal nyckelkunder

Utöver finansinspektionens nya regler, som förväntas gå igenom kring sommaren 2014, så finns det även nya EU-direktiv som kan bli orsak till ökade boräntor. Troligtvis kommer det ett direktiv under 2015 som kommer att reglera hur mycket banker får använda sig av paketlösningar för att knyta åt sig kunder. Idag är det mycket vanligt att man som konsument erbjuds att bli ”nyckelkund”, ”premiumkund” eller liknande. Detta innebär att man som kund använder sig av flera av bankens tjänster och därmed kan få något lägre boränta. Men de mindre intäkterna som banken får från boräntan kompenseras genom att flera andra tjänster används. Skulle direktivet gå igenom att bankerna inte på samma sätt kan knyta åt sig kunder med paketlösningar kan även denna rabatt försvinna.

Orsaken till EU-direktivet är att underlätta för konsumenter att jämföra olika banktjänster och även göra det enklare att byta bank. Just att byta bank är något som många tycker är relativt krångligt och därmed behåller de istället samma bank som tidigare trots att de får sämre ränta eller sämre villkor än hos någon annan bank eller annat låneinstitut.

E-post: info@myloan.se
Telefon: 08-51 000 050
Kontaktuppgifter

Öppettider

måndag - torsdag
08.00 - 17.00
fredag
08.00 - 16.00

Besöksadress
Grev Turegatan 5
114 46 Stockholm

Postadress
Insplanet AB
Box 26 000
SE-100 41 Stockholm

Telefon
08 - 51 000 050

E-post
info@myloan.se

Fax
08-51 000 001