Kundtjänst 08-51 000 050 Mån – Tor 08:00 – 17:00 Fre 08:00 – 16:00
Beräkna ditt lån!
kr

0 kr/månad

Ekonomiblogg

« Tillbaka

Allt fler väljer rörlig ränta

Ränta

Fast och rörlig ränta

När ett lån ska tas kommer alltid lånetagaren till frågan om lånet ska bindas ett visst antal år eller om man ska lägga det med rörlig ränta. Helt rörlig är räntan inte då det med detta menas att man får en och samma ränta under de kommande tre månaderna.

Hur populär som tremånadersräntan är varierar väldigt över tid vilket mycket beror på hur man tror att framtiden kommer att se ut. De som tror att räntan kommer att ligga lågt under några år framöver kan med fördel välja rörlig ränta eftersom detta ger en mycket låg ränta. Hos några banker och låneinstitut är det den lägsta räntan man kan få på ett lån tillsammans med ettårsräntan. Hos andra är till och med ettårsräntan något lägre.

Läs också: När höjer Riksbanken räntan?
Läs också: 3 tips för att skydda dig mot bankbedrägerier på nätet

Enligt statistik som presenterades från SBAB i början av Maj väljer nu allt fler att lägga större delen av sina lån just rörliga. Under månaden April var det sammanlagt 75% av alla lånekunder som valde att ha rörlig ränta. Så många har det inte varit sedan år 2010. Samtidigt minskade antalet låntagaren som valde att binda upp ränta på 1-4 år. Detta med 5 procentenheter från månaden innan.

Varför väljer fler rörlig ränta?

Den stora orsaken till att allt fler väljer rörlig ränta är att man förväntar sig att det låga ränteläget kommer att bevaras samt att reporäntan till och med kan sänkas i sommar när riksbanken ger nästa räntebesked. Just reporäntan är något konkret som många konsumenter följer utvecklingen på för att bestämma sig för hur och när bolånen ska bindas eller inte.

Men samtidigt är det mer än bara reporäntan som påverkar ränteläget. I år kommer bland annat en ny regel som kan påverka räntan uppåt. Det handlar om nya regler för bankerna gällande hur mycket de måste behålla i ”kassan” vid varje utlåning. Detta kommer sannolikt att förändras från 15 % till 25 % vilket kan komma att kompenseras med högre ränteintäkter från bankerna.

Hur räntan kommer att röra sig är alltså omöjligt att förutsäga men att det lönar sig att jämföra räntorna är däremot alltid säkert. I början av maj skilde det exempelvis 0,09 procentenheter mellan två rörliga räntor på bolånen hos två stora låneinstitut i Sverige. På ett miljonlån innebär det en skillnad på 9000 kr per år.

E-post: info@myloan.se
Telefon: 08-51 000 050
Kontaktuppgifter

Öppettider

måndag - torsdag
08.00 - 17.00
fredag
08.00 - 16.00

Besöksadress
Grev Turegatan 5
114 46 Stockholm

Postadress
Insplanet AB
Box 26 000
SE-100 41 Stockholm

Telefon
08 - 51 000 050

E-post
info@myloan.se

Fax
08-51 000 001