Kundtjänst 08-51 000 050 Mån – Tor 08:00 – 17:00 Fre 08:00 – 16:00
Beräkna ditt lån!
kr

0 kr/månad

Vad är Effektiv ränta?

Effektiv ränta är den totala kostnaden du betalar för att få ta ett lån, en kredit eller handla på avbetalning. Det är den enda räntan du ska bry dig om, trots att det allt som oftast är den nominella räntan som långivarna använder sig av för att marknadsföra sina lån. Bara för att det står "0 % ränta" i ett reklamblad betyder inte det att du endast betalar summan som produkten kostar. Det tillkommer nästan alltid andra avgifter än den nominella räntan som kan vara väldigt svåra att läsa sig till om man inte tittar extra noga på det finstilta i lånekontraktet. Här ska vi titta lite närmre på vad den effektiva räntan innebär, hur man räknar ut den och vilka fällor man ska se upp med för att undvika att hamna i en räntefälla.

Hur räknar man ut den effektiva räntan?

Eftersom det kan vara ganska svårt att räkna ut den effektiva räntan är långivaren skyldig att ange den i låneavtalet. Däremot brukar banker ofta marknadsföra sina lån endast med den nominella räntan, så det är väldigt viktigt att man läser det finstilta innan man skriver på ett avtal. För att räkna ut den effektiva räntan måste man räkna med alla lånets samlade kostnader - nominell ränta, uppläggningsavgift och aviavgift. Utöver dessa försöker långivare ibland smyga in andra kostnader som blir en del av den effektiva räntan.

Värt att tänka på är att de relativt låga enskilda beloppen, exempelvis uppläggningsavgift om 300 kronor, kan utgöra en väldigt hög procentuell kostnad på ett mindre lån. Med aviavgifter och annat kan ofta den effektiva räntan på exempelvis en telefon för 3000 kronor bli över 100 % även om den nominella räntan är 0 %. Även om det kan locka med avbetalning om man inte riktigt har råd att köpa en produkt är det viktigt att tänka på att det nästan alltid är billigare att köpa kontant.

Hur undviker man höga effektiva räntor?

Eftersom den nominella räntan är en procentuell andel av produktens pris är det oftast de relativt billiga produkterna som köps på avbetalning som är de värsta räntefällorna. Även billån som brukar ha låg nominell ränta kan bli dyra eftersom långivarna ofta fäster många dyra avgifter vid lånet. Ofta kan det vara en bättre idé att ta ett privatlån med en något högre nominell ränta eller köpa bilen kontant, om du inte har möjlighet att helt enkelt spara och genomföra köpet utan att låna.

Som alltid med lån, krediter och avbetalningsköp är det billigast att helt enkelt strunta i dem och handla kontant. Om det inte går är det viktigt att du läser kontraktet noga, och jämför olika lånegivare innan du skriver på. Långivaren är alltid skyldig att skriva ut den effektiva räntan i kontraktet, men den kan vara svår att hitta så se till att ställa frågor, lusläsa och jämföra. Låt dig inte luras av små enskilda summor, tänk på att räntan utgörs av procentandelar på produktens kostnad. Tycker du att 50-100 % ränta låter bra bara för att beloppet är relativt lågt?

Ordlista - Meny