Kundtjänst 08-51 000 050 Mån – Tor 08:00 – 17:00 Fre 08:00 – 16:00
Beräkna ditt lån!
kr

0 kr/månad

Vad är Skattereduktion?

Skattereduktion är när den uträknade skatten enligt inkomna inkomstunderlag blir reducerad av till exempel ränte avdrag för skulder eller ROT & RUT.

Vissa perioder i livet kan innebära att du kanske inte kan betala lika mycket skatt som du tidigare gjort. Detta innebär att du kan få en skattereduktion vilket innebär minskad skatt under särskilda omständigheter. Har du istället betalat för lite skatt under tidigare perioder och detta sedan redovisas kan det hända att du får betala mer i skatt. Till exempel kan du få ta del av ROT/RUT-avdrag samt även ränteavdrag vid minskad skatt. Värt att observera är att du inte kommer bli skattebefriad. Du har fortfarande en skyldighet att betala under det taxeringsår som gäller. Dock kan reducerad skatt hjälpa personer i längden som har låg inkomst. När Skatteverket gör en bedömning av personers inkomst räknas samtliga avgifter in i det totala beloppet som: fastighetsavgift/fastighetsskatt, statlig inkomstskatt och kommunal inkomstskatt.

Ansök om skattereduktion

När det kommer till skattereduktion behöver du oftast inte ansöka om det som privatperson. Tack vare deklarationen kan Skatteverket se hur det står till ekonomiskt. Alla kreditbolag och banker måste skicka in kontrolluppgifter till Skatteverket där ränteavdrag är inräknat och på så sätt får Skatteverket korrekta uppgifter att gå efter. För de som använder sig av Rot/Rut-arbete behöver dock en ansökan skickas in och när det kommer till mindre arbeten inom förnybar el och liknande är det oftast företagen själva som skickar in informationen som Skatteverket behöver.

Ett tips är att alltid kolla om företag har Rot/Rut-arbeten för att undvika konflikt vid betalning. En sak som är bra att veta är att det finns ett maxbelopp när det kommer till användning av Rot/Rut-avdraget. För att vara medveten om hur mycket pengar du kommer behöva lägga ut själv vid en renovering/ombyggnation är det bra att ta reda på siffror innan. Det finns en hel del olika typer av skattereduktion som kan vara bra att hålla koll på för personer som behöver utnyttja dessa.

Olika typer av skattereduktioner

Först och främst finns själva ROT-avdraget som kan användas när du gör en ombyggnation, renovering eller tillbyggnad. Då är det 30% av arbetskostnaden som avdraget täcker. Vid RUT-avdraget får du 50% avdraget på arbetskostnaden för hushållsnära tjänster som exempelvis tvättning, städning, barnpassning och andra relaterade tjänster. Ett annat avdrag som innebär att 30% av räntekostnaderna på dina lån sker automatiskt som ett vanligt avdrag mot din inbetalda skatt är Ränteavdraget. Det här avdraget gäller på de flesta lån och låneformer samt att det får göras avdrag på 30% upp till räntekostnader som sträcker sig uppemot 100 000 kronor.

Ifall det skulle vara så att summan för räntekostnader överskrider 100 000 kronor är själva avdraget på 21%. Ett avdrag som handlar om en individs hela arbetsinkomst är jobbskatteavdraget. När det kommer till jobbskatteavdraget räknas det ut hur mycket som skall dra baserat på hur stor din lön är. Din ålder tas även med i beräkningen då avdraget antingen kan vara mer eller mindre beroende om du är över eller under 65 år. Det finns en del olika sätt att få ner din skatt ifall du har ett behov av att minska dina utgifter.

Ordlista - Meny