Kundtjänst 08-51 000 050 Mån – Tor 08:00 – 17:00 Fre 08:00 – 16:00

Låna till kontantinsats

När du ska köpa bostad måste du betala 15 % av bostadens värde kontant. Det bestämde Finansinspektionen 2010. Kontantinsats kan betalas med till exempel arv, gåva, sparade pengar eller vinst från bostadsförsäljning.

    Ett
  1. Låna upp till 500 000 kr från upp till 30 olika långivare
  2. Två
  3. Alla svar inom 24h - första inom några minuter!
  4. Tre
  5. Du kan själv välja erbjudande i din depå

Vi hjälper dig att jämföra lån!

MyLoan är nu en del av Zmarta.se! Det innebär att vi kan erbjuda dig förmånligare villkor och fler erbjudanden vad gäller privatlån och din totala privatekonomi.

Låna upp till 600 000 kr, få erbjudanden från fler än 30 långivare, alltid gratis och med en enda kreditupplysning.

Klicka här för att göra din jämförelse hos Zmarta

Så här hjälper vi dig till ett bättre lån

Gör din ansökan

Gör din ansökan

Gör ansökan online via vårt formulär eller kontakta en av våra rådgivare för personlig hjälp till ett nytt lån eller för att samla dina befintliga lån på 08-51 000 050. Läs mer här

Läs mer här

*Svar inom 24 h gäller endast vardagar

Låt långivarna buda

Bankerna och långivarna lämnar sina svar och erbjudanden

Genom vår tjänst görs endast en kreditupplysning men din önskan om lån skickas till flera banker och långivare. Långivarna får möjlighet att inom 24 timmar lämna sitt svar och erbjudande.

Läs mer här

MyLoan

Ta del av och välj det bästa erbjudandet

Samtidigt som du behållit din kreditvärdighet kan du i lugn och ro ta del av alla erbjudanden från våra anslutna banker och långivare, och välja det som är bäst för dig. Erbjudanden gäller i minst 30 dagar.

Läs mer här

Hur mycket lån kan jag samla?

Du kan samla befintliga lån, avbetalningsköp, sms lån och krediter upp till totalt 500 000 kr. Understiger dessa det beloppet kan du även ansöka om nytt lån i samband med din ansökan.

Se fler frågor och svar

Vad krävs för att få lån?

För att bankerna och de andra långivarna ska behandla din ansökan måste du:

  • Vara minst 18 år
  • Ha en månadsinkomst på minst 10 000 kr
Se fler frågor och svar

Kostar det något att byta bank eller långivare?

Om du har rörlig ränta på hela ditt lån så tillkommer ingen avgift till din gamla bank eller långivare. Har du bundit en del av ditt lån så tillkommer en avgift, som kallas ränteskillnadsersättning. Att använda sig av MyLoans tjänst är självklart alltid kostnadsfritt!

Se fler frågor och svar

Samma gäller om du ska köpa bil hos en auktoriserad bilhandlare. Då måste du nämligen betala 20 % i handpenning. Om du inte har pengar till kontantinsats kan du ta ett billån som täcker insatsen eller hela köpesumman. Det brukar kallas billån utan kontantinsats och är samma sak som privatlån. Nedan hittar du mer information om att låna till kontantinsats.

Vad är en Kontantinsats?

När du vänder dig till banken för att låna pengar kräver banken att lånetagaren ska ha en kontantinsats på 15 % av bostadens värde att själv betala bostaden med. Du får alltså enligt svensk lag bara belåna en bostad upp till 85 % av dess värde. Du kan givetvis välja att betala mer än minimigränsen på 15 % i kontantinsatsen, om du vill och kan. Ibland väljer banken att bara låna ut 75 % av bostadens värde och då behöver kontantinsatsen som ska betalas med egen pengar vara på 25 % istället.

Detta är en bedömning som banken gör utifrån återbetalningsförmåga bland annat. Oftast betalar man kontantinsatsen med sparade pengar eller med pengar från en vinst som eventuellt gjorts vid försäljning av en tidigare bostad. Har man inte sparade pengar kan man även ansöka om ett så kallat blancolån för att betala kontantinsatsen.

Varför kontantinsats?

Finansinspektionen skärpte kraven för bolån 2010. Målsättningen var att skydda banker och hushåll samt för att säkerställa ekonomisk utveckling och finansiell stabilitet. Därför kan du endast låna till 85 % av bostadens värde. Resterande 15 % måste du betala kontant. Annars vore det enkelt för dig att bli överbelånad vilket vore en katastrof vid eventuell ränteuppgång.

Bottenlån

Hos banken får du ett bottenlån upp till 85 % av bostadens värde. Fördelen med bottenlån är låg ränta och bra villkor - till exempelvis lång avbetalningstid. Innan du köper bostad kan du ansöka om lånelöfte. Det innebär att du blir garanterad ett lånebelopp under en period. Hur mycket du får låna beror på din ekonomiska situation - som anställning, lön och övriga lån.

Topplån

Ett bottenlån kan endast täcka 85 % av bostadens värde. Det innebär att kontantinsatsen är 15 %. Det bästa alternativet är att du betalar insatsen med dina sparpengar men har du inte den möjligheten kan du ansöka om ett topplån - ett privatlån utan krav på säkerhet. Topplån kan lösa många bekymmer men nackdelen är att topplån har högre ränta och sämre villkor.

Jämför ränta

Du kan ansöka om botten- och topplån hos samma bank. Det bästa alternativet är dock att jämföra ränta hos olika banker. Om du har tur får du ännu bättre ränta på ditt topplån hos en annan bank. Det kan innebära att du sparar flera tusen i räntekostnader varje år. På MyLoan kan du jämföra lån upp till 500 000 kronor. Kontakta oss för gratis lånejämförelse redan idag!

Räkna på lån

Innan du ska köpa hus eller bostadsrätt måste du veta hur mycket du har råd att betala per månad. Jämför inkomst med utgifter. Du bör också fundera över hur mycket du är beredd att betala varje månad. Tänk på att ju större kontantinsats du har desto lägre blir kostnaden för lånet. Gör en noggrann bolånekalkyl eller kontakta oss på MyLoan för gratis lånerådgivning.

Välja rätt bank

Det första man måste bestämma sig för vid lån till en bostad är att hitta rätt bank för dig. Vissa väljer att låna av den bank där man redan har konto eller sparade pengar för enkelhetens skull. Annars är räntan något som kan styra valet av bank vid belåning. Du kan få väldigt olika erbjudanden från olika banker därför är det viktigt att först undersöka var du kan få bästa möjliga erbjudande för just dig. Det är enkelt och smidigt att jämföra banker för att hitta det mest fördelaktiga lånet.

När du har bestämt dig för en bank och har fått ett lånelöfte ska du ta ett beslut utifrån den ränta som banken bestämmer om du vill binda ditt lån eller ha rörlig ränta. Väljer du rörlig ränta kan räntan variera väldigt mycket, och alltså ibland vara både högre och lägre än den räntesats du haft konstant om du hade bundit ditt lån. Samma sak gäller vid blancolån även om räntesatsen ofta kan vara högre med ett sånt lån. Huvudsaken är att du gör de val som passar dig och med den bank som passar dig bäst.

Spara till kontantinsats

Om du ska köpa en bostad för en miljon kronor är kravet på kontantinsats 150 000 kronor. I centrala Stockholm säljs lägenheter för i genomsnitt fem miljoner kronor. Det innebär att du måste betala hela 750 000 kronor i kontantinsats för lägenhet centralt i huvudstaden. Det är mycket pengar som tar lång tid att spara ihop. Hur sparar man ihop till 750 000 kronor?

Om du sparar 10 000 kronor i månaden kommer det dröja ungefär sex år innan du har 750 000 kronor i kontantinsats. Det kan kännas hopplöst men det viktigaste är att börja spara - du kommer snart märka att det är kul. Ett tips är att öppna ett investeringssparkonto för att få avkastning på dina sparpengar. Förhoppningsvis har du 750 000 kronor snabbare än sex år.

Frågor och svar

Hur mycket kontantinsats behöver man?
Du behöver 15 % i kontantinsats när du ska köpa bostad - 20 % när du ska köpa bil hos en auktoriserad bilhandlare.
Varför betalar man kontantinsats?
Tanken med kontantinsats är att skydda banker och hushåll samt att säkerställa ekonomisk utveckling och finansiell stabilitet. Med andra ord undvika att svenska hushåll överbelånas.
Vad är ett bottenlån?
Du kan låna upp till 85 % av bostadens värde hos banken. Det är ett bottenlån med låg ränta och bra villkor.
Vad är ett topplån?
Om du inte har pengar till kontantinsats kan du ta ett topplån - ett privatlån utan säkerhet - som du finansierar kontantinsatsen med.
Varför ska jag jämföra ränta?
Ränta är kostnaden för lån. Ju lägre ränta du får desto lägre blir kostnaden för lånet. Om du jämför lån gör du din privatekonomi en tjänst.
Är handpenning och kontantinsats samma sak?
Ja, handpenning och kontantinsats är samma sak - den summa du inte kan låna till när du ska köpa bil eller bostad.