Kundtjänst 08-51 000 050 Mån – Tor 08:00 – 17:00 Fre 08:00 – 16:00
Beräkna ditt lån!
kr

0 kr/månad

Ekonomiblogg

« Tillbaka

3 tips för att skydda dig mot bankbedrägerier på nätet

Allmänt

Skydda dig mot mobiltbankID bedrägeri

Bara senaste halvåret har kriminella ligor stulit över 50 miljoner kronor från privatpersoner i Sverige. Tillvägagångssättet har varit att lura människor att identifiera sig och signera med bankdosor och BankID. Här får du användbara tips på hur du skyddar dig mot bedrägerier.

Den vanligaste metoden bedragare använder är telefonsamtal. Man ringer upp och säger att man ringer från till exempel banken eller Skatteverket. Under samtalet ber man dig snällt att legitimera dig med BankID. Samtidigt har bedragaren registrerat ditt personnummer i sin mobil och begärt att logga in med BankID. Om du går på bluffen blir konsekvensen att du hjälper bedragaren att komma in på ditt bankkonto så att han eller hon kan tömma ditt konto.

Eftersom du har hjälpt bedragaren att tömma ditt konto är det inte säkert att banken ersätter dina förlorade pengar. Varje fall bedöms individuellt. BankID är en säker infrastruktur och det ökade antalet bedrägerier kopplade till BankID beror inte på en säkerhetslucka. Anledningen är istället som i exemplet ovan - att personer luras att lämna ifrån sig känsliga uppgifter. Om du vill vara 100 % säker ska du aldrig lämna ut uppgifter om inte du tagit initiativ till samtalet.

Tips för att skydda dig mot bankbedrägerier på nätet:

  1. Logga inte in med BankID om någon ber dig göra det över telefon
  2. Lämna aldrig ut dina bankuppgifter via mail, sms eller telefon
  3. Undvik att klicka på länkar och öppna bifogade filer i mail och sms

Om du får mail, samtal eller sms från en bank eller myndighet och är osäker på om det är en bedragare eller inte ska du låta bli att svara. Du ska istället leta reda på kontaktuppgifter på hemsidan och själv höra av dig. Det är nämligen inte ovanligt att bedragare skapar mail-konton som vid en första anblick ser äkta ut. Om banken eller myndigheten förklarar att man inte sökt dig kan du vara säker på att det var en bedragare som försökte lura dig.


Nyhetsbrev

Vill du fortsätta ta del av spännande nyheter och tips via vårt nyhetsbrev gällande försäkringar även i framtiden?

I såna fall behöver vi ditt samtycke enligt GDPR! Bekräfta att du vill ta del av nyheter och tips här: https://gdpr.myloan.se/nyhetsbrev

E-post: info@myloan.se
Telefon: 08-51 000 050
Kontaktuppgifter

Öppettider

måndag - torsdag
08.00 - 17.00
fredag
08.00 - 16.00

Besöksadress
Grev Turegatan 5
114 46 Stockholm

Postadress
Insplanet AB
Box 26 000
SE-100 41 Stockholm

Telefon
08 - 51 000 050

E-post
info@myloan.se

Fax
08-51 000 001