Kundtjänst 08-51 000 050 Mån – Tor 08:00 – 17:00 Fre 08:00 – 16:00
Beräkna ditt lån här!
kr

0 kr/månad

Ekonomiblogg

« Tillbaka

Betalningsanmärkningar - Hur gör man?

Allmänt

Betalningsanmärkningar

En betalningsanmärkning är en notering som görs av kreditupplysningsföretag när en person inte har betalat sina räkningar eller skulder i tid trots inkassokrav. Det är således inte Kronofogdemyndigheten som delar ut betalningsanmärkningar. Det sköts av kreditupplysningsföretagen som för register över både privatpersoner och företag.

I kreditupplysningsföretagens register finns bland annat uppgifter gällande inkomst, om personen äger egna fastigheter och även om personen i fråga har betalningsanmärkningar. De senare uppgifterna hämtar kreditupplysningsföretagen direkt hos Kronofogdemyndigheten för att säkerställa att samtliga uppgifter är korrekta.

Vad händer om man får en betalningsanmärkning?

Ganska få är helt införstådda med vad det innebär att få en betalningsanmärkning. Påföljderna kan många gånger bli betydande. Exempelvis blir det svårare att ta lån hos banker, köpa produkter på avbetalning och hyra en bostad. Du kan också nekas ett telefonabonnemang. Betalningsanmärkningar kan även orsaka problem när man söker vissa typer av jobb där kontanthantering hör till arbetsuppgifterna.

Betalningsanmärkningar finns kvar i flera år

För privatpersoner finns en betalningsanmärkning kvar i tre år efter att den utdelats. För företag finns betalningsanmärkning kvar i fem år. Efter den tidsperioden försvinner betalningsanmärkningen under förutsättning att hela skulden inklusive räntor och övriga avgifter är helt avbetalad till fordringsägaren. Därför kan en liten faktura som förfaller och hamnar hos inkassobolagen på sikt hamna hos Kronofogden för indrivning vilket resulterar i att kreditupplysningsföretagen ger dig en betalningsanmärkning i sina register.

Läs också: Skuldsanering - Hur gör man?
Läs också: Bättre villkor med färre kreditupplysningar

Hur undviker man att få betalningsanmärkningar?

Huvudregeln för att undvika att drabbas av betalningsanmärkningar är att betala räkningar i tid. Vissa perioder kan det vara svårt att betala samtliga räkningar på grund av oförutsedda utgifter som en bilreparation eller liknande. Då är det tyvärr lätt att skjuta på betalningen av en annan faktura.

I dessa fall är det en god idé att direkt ta kontakt med det företag eller den organisation som utfärdat fakturan och sakligt förklara din situation. Du kan då be om att få ett förlängt förfallodatum för din faktura. Eventuellt kan du utarbeta en avbetalningsplan för större utgifter för att försäkra dig om att dessa inte hamnar hos inkassobolagen med ytterligare straffavgifter som följd. De flesta företag är villiga att samarbeta med dig för att komma fram till en lösning som innebär att din skuld betalas av.

Får du ett betalningsföreläggande eller inkassobrev du inte anser dig vara skyldig att betala är det viktigt att protestera genast. Kontakta företaget skriftligen med ett daterat brev för att bestrida skulden. Var tydlig med varför du anser att du inte är betalningsskyldig.

Hur vet jag om jag har en betalningsanmärkning?

För att ta reda på om du har en betalningsanmärkning kan du ta kontakt med ett kreditupplysningsföretag. De kan ge dig den informationen. Det kan du göra också om du vet att du har en betalningsanmärkning sedan tidigare och vill veta hur lång tid det är kvar innan den preskriberas. Det är obetydligt vilket av kreditupplysningsföretagen du kontaktar då samtliga har samma uppgifter.

E-post: info@myloan.se
Telefon: 08-51 000 050
Kontaktuppgifter

Öppettider

måndag - torsdag
08.00 - 17.00
fredag
08.00 - 16.00

Besöksadress
Grev Turegatan 5
114 46 Stockholm

Postadress
Insplanet AB
Box 26 000
SE-100 41 Stockholm

Telefon
08 - 51 000 050

E-post
info@myloan.se

Fax
08-51 000 001