Beräkna ditt lån här!
kr

0 kr kr/månad

Ekonomiblogg

« Tillbaka

Att tänka på innan du tar billån

Lån

Bra och billig billån

Att köpa en ny bil är ett stort beslut där många faktorer spelar in, inte minst privatekonomin. Att få en bra bil till ett bra pris är målet för de flesta. Vad de däremot inte tänker på är att lånekostnaden, som ofta följer på ett bilköp, spelar minst lika stor roll som bilens pris.

Hitta rätt billån

Vid bilköp försöker de flesta att pruta ner priset, och är man framgångsrik känns det oftast som att man lyckats få en riktig bra deal. Men tar du samtidigt ett billån med högre ränta äter det snabbt upp dina insparade tusenlappar. En lång avbetalningstid kan leda till att du fortfarande betalar av på din bil även efter att du sålt den vidare och rentav köpt en ny. Därför är det värt att se över villkoren för ditt billån från början. Mer än hälften av alla bilköp i Sverige idag sker på kredit eller med leasingavtal.

Med dagens låga ränteläge kan det vara ett riktigt bra alternativ att låna för större inköp, men det finns fallgropar. Räntan kommer att stiga, förr eller senare, och värdet på bilen minskar med tiden. När du säljer bilen vill du ogärna fortsätta betala av lånet för den. För den som går i köptankar finns det olika finansieringsalternativ att överväga. Många bilhandlare erbjuder egna låneavtal och även bankerna erbjuder privat- och konsument lån för bilköp.

Förhandla för bättre villkor

Vid dessa typer av lån är individuella villkor, baserade på låntagarens ekonomiska situation, vanliga. Här är det verkligen läge att jämföra olika långivares villkor, som kan skilja sig en hel del. Räkna på totalkostnaden eftersom uppläggningsavgifter, faktureringskostnader, avbetalningstid och ränta spelar in. Därefter är det förhandling som gäller.

Din privatekonomi spelar stor roll vid individuell ränteberäkning, en fast inkomst och balans mellan inkomster och utgifter ger lägre risk för banken och goda möjligheter för dig till att pruta på räntan. Ett alternativ till ett konsument lån kan vara att utöka sitt bostadslån för att finansiera bilköpet. Det skulle innebära en mycket låg låneränta, då bostaden erbjuder god säkerhet för banken. Nackdelen med det här upplägget är den långa avbetalningstiden, som medför långsiktiga räntekostnader.

billån kan finnas kvar 8 år och två bilar framåt i tiden. Vid billån förväntas låntagaren att lägga en handpeng på cirka 20 % av bilens pris, och låna till resten med bilen som säkerhet.

Blancolån

För den som tar ett privatlån utan säkerhet blir räntan högre, men processen är oftast snabbare. Visserligen finns det prutmån även bland de långivare som erbjuder dessa blancolån, men då deras risk är större tar de ut en högre ränta. Deras lån kostar alltså mer för dig som låntagare. Väljer du detta alternativ är det extra viktigt att räkna på både månads- och totalkostnad, så att inköpspriset och räntekostnaden inte överskrider din återbetalningsförmåga. Det är lämpligast att ha snabb avbetalningstakt på lån med högre ränta – vilket kräver god marginal i privatekonomin de närmaste åren.

Oavsett hur din ekonomiska situation ser ut gäller det att anpassa kraven på såväl bilen som långivaren efter de förutsättningar du har. Räkna på och jämför alternativen med varandra. Välj den långivare som kan ge dig det bästa erbjudandet, det vill säga den lägsta kostnaden. Förhandla om bättre villkor i samma stund som din ekonomiska situation förbättras. Men börja med att välja en bil i rätt prisklass utifrån dina förutsättningar.

E-post: info@myloan.se
Telefon: 08-51 000 050
Kontaktuppgifter

MyLoan har öppet
Mån - Tor 08:00 - 17:00
Fre 08:00 - 16:00

Besöksadress:
Grev Turegatan 5
114 46 Stockholm

Postadress:
Insplanet AB
Box 26 000
SE-100 41 Stockholm

Telefon:
08 - 51 000 050

E-post:
info@myloan.se

Fax:
08-51 000 001

Kundbetyg

Följ oss på Twitter Följ oss på Facebook Följ oss på Google+

© 2018 MyLoan. Alla rättigheter förbehållna.
Insplanet AB - Box 26 000 - 100 41 Stockholm - Org.nr 556567-6227

Kundtjänst: 08 - 51 000 050 Kundtjänst: 08 - 51 000 050
Mån – Tor 08:00 – 17:00 Fre 08:00 – 16:00


Ett annuitetslån på 100 000 kr, utan avi/uppläggningsavgifter, en återbetalningstid på 10 år med nominell exempelränta 5,65 % (rörlig ränta) ger effektiv ränta 5,80 %. Månadskostnaden blir 1 093 kr (fördelat på 120 betalningstillfällen) och totalt belopp att betala 131 125 kr. Per 2017-09-20.

Allmänt: Räntan du kan komma att erbjudas via vår tjänst är rörlig och bestäms individuellt av våra samarbetande banker och långivare efter en kreditprövning. Erbjudna räntor (inklusive alla avgifter) varierar från lägst 2,95 % till högst 35,70 % per 2017-09-20. Den kortaste återbetalningstiden är 2 år och den längsta 15 år.