Kundtjänst 08-51 000 050 Mån – Tor 08:00 – 17:00 Fre 08:00 – 16:00
Beräkna ditt lån!
kr

0 kr/månad

Ekonomiblogg

« Tillbaka

Lån till semesterresan

Lån

Idag behöver man inte spara på förhand till semesterresan. Det finns många erbjudanden som går ut på att man i princip kan låna hela det belopp som resebyrån erbjuder resan för. Betala måste man dock göra förr eller senare.

Om man nu har bestämt sig för att ta ett lån som gör semesterresan möjlig är det dock viktigt att tänka igenom vad det är man klarar att betala varje månad när man väl kommit hem. Det kanske inte är nödvändigt att låna till hela beloppet även om det är möjligt.

En tumregel är att det är billigare att låna i sin vanliga bank med sin bostadsrätt eller villa som säkerhet för ett nytt lån än vad det kostar om man väljer en annan låneform. Särskilt gäller det räntan men det kan också finnas tillkommande avgifter som gör att totalkostnaden för resan blir skyhög.

Man kan säga att det finns tre huvudformer för lån: lån med säkerhet i bank; privatlån utan säkerhet i bank eller annat kreditinstitut samt sms-lån. De sistnämnda avser vanligen bara belopp under 5 000 kronor; så vi lämnar dem därhän.

Banklån eller privatlån?

Det som återstår är alltså banklån mot säkerhet och privatlån utan säkerhet. Intressant nog är de som lånar ut pengarna oftast desamma i bägge fallen. Modellen för utlåningen skiljer sig dock kraftigt åt. I det första fallet sker oftast utlåningen till en person som sedermera får en personlig relation till banken. Här är det i allmänhet fråga om lånet till villan eller bostadsrätten som är grunden till en långvarig kundrelation.

Läs också: Amortera eller inte - det är frågan
Läs också: Billiga resor - Sveriges varma väder pressar priset på charterresor

I privatlånefallet, som oftast avser köp av konsumentvaror, byggs aldrig någon personlig relation upp utan det blir bara ett elektroniskt låneförhållande. Detta kan givetvis vara praktiskt men sett ur kundsynpunkt blir den modellen ofta mycket dyrare.

En förutsättning för att få ett privatlån till en resa är att man har en fast inkomst och saknar betalningsanmärkningar. Om krediten är kopplad till en speciell resa (man får ofta ett erbjudande) kommer det inte att göra någon större skillnad för villkoren om man har en högre eller lägre inkomst.

Ränteskillnaden i kombination med avgifter kan vara så hög som 10 % mellan ett lån med säkerhet och ett privatlån.

Så går du till väga

Det bästa är alltså att börja prata med sin normala bankkontakt och se vad de kan göra. Om man inte är nöjd kan det vara värt att höra sig för med någon annan för att få en jämförelse. Man bör dock akta sig för att fråga efter regelrätta offerter. Det kan leda till kreditupplysningar vilket kan vara ett negativt tecken i sig.

En väg att få så mycket information som möjligt utan att dra alltför mycket uppmärksamhet till sig är att gå in på jämförelsesajter.

För att kunna få ett billigare lån kan det också vara värt att titta på lånevillkoren för medlemmar i det egna fackförbundet. För det mesta får man både en lägre ränta och slipper uppläggnings-och aviavgifter.

Ett enkelt tips för att spara pengar är att betala via autogiro. Då slipper man den månatliga aviseringskostnaden.

E-post: info@myloan.se
Telefon: 08-51 000 050
Kontaktuppgifter

Öppettider

måndag - torsdag
08.00 - 17.00
fredag
08.00 - 16.00

Besöksadress
Grev Turegatan 5
114 46 Stockholm

Postadress
Insplanet AB
Box 26 000
SE-100 41 Stockholm

Telefon
08 - 51 000 050

E-post
info@myloan.se

Fax
08-51 000 001