Kundtjänst 08-51 000 050 Mån – Tor 08:00 – 17:00 Fre 08:00 – 16:00
Beräkna ditt lån!
kr

0 kr/månad

Vad är Jämkning?

Jämkning innebär en fördefinierad justering av din förbetalda skatt. Om en arbetstagare har som önskemål till sin arbetsgivare att få betala högre eller lägre skatt än vad som gäller enligt skattetabellen så kallas detta för jämkning. Varför man begär om detta beror i regel på att man vill att den preliminära skatteuträkningen ska vara så nära som möjligt vad det slutligen hamnar på och på det sättet undvika att behöva betala restskatt. Om man önskar ansöka om jämkning så är det enklast att ansöka om detta på Skatteverkets hemsida eller fylla i en blankett som man kan hämta på skatteverket. När man har skickat in sin ansökan till Skatteverket så får man sedan ett beslut skickat till sig inom två veckor. Det nya beslutet ska då enligt lag följas av arbetsgivaren och börja gälla senast två veckor från det att dokumenten skickades in.

Fördelarna med jämkning

För de som har kraftigt varierande lön varje månad och kanske har flera arbetsgivare så är en ansökan om jämkning mycket vanligt. Om man är orolig för att man ska få restskatt eller om man har mycket avdragsgilla kostnader via sitt arbete, som arbetsresor till exempel så är det mycket fördelaktigt att ansöka om jämkning. Så i alla de fall där man osäker på om man betalat för lite eller för mycket skatt är det mycket bra att göra en ansökan om jämkning då detta justerar inbetalningarna så att det matchar med det man tjänat totalt under året.

Många anser att det är mycket bättre att betala in lite för mycket i skatt och på så sätt få tillbaka den överflödiga delen av skatten i en klumpsumma på skatteåterbäringen istället. Det är inte kul att drabbas av restskatt och det är något som man gärna undviker så gott det går, både för den anställde och för arbetsgivaren. Hur stor summa man får tillbaka på skatten eller måste betala kan man se när man får sin inkomstdeklaration av Skatteverket.

När kan man ansöka om jämkning?

De som tjänat upp till 19 247 kronor är skattebefriade då inkomsten räknas som för låg för att beskattas. De skäl man kan ha för att ansöka om jämkning kan vara att man exempelvis bara har inkomst under delar av året eller om du har kraftigt varierande inkomst varje månad, eller om du har inkomster som du får in vid sidan av ditt huvudsakliga arbete. Det kan vara så att det tillkommer kostnader via yrket som du inte har rätt att göra avdrag på eller att man har höga resekostnader inom arbetet.

När man ska ansöka om jämkning så kan man enklast göra det genom att identifiera sig med bank-ID på skatteverkets hemsida eller hämta en ansökningsblankett på närmaste skattekontor. På hemsidan finns det även flera alternativ beroende på den sökandes position, det finns t.ex ett alternativ för de som sommarjobbar eller fortfarande går i skolan och vill ansöka om jämkning. Om man har otur och har åkt på restskatt som man har svårt att betala så kan man dela upp beloppet om man pratar med Skatteverket.

Ordlista - Meny