Kundtjänst 08-51 000 050 Mån – Tor 08:00 – 17:00 Fre 08:00 – 16:00

Låna 150 000 kronor

Vi på MyLoan hjälper privatpersoner att jämföra låneerbjudanden från olika banker och kreditinstitut. Genom en låneansökan hos oss skickas förfrågan ut till ett flertal långivare som vi samarbetar med, som får chansen att återkomma med låneerbjudanden. På så sätt får du som låntagare snabbt och enkelt en överskådlig bild över vilka alternativ du har att välja bland - och våra kunniga rådgivare finns alltid som stöd vid minsta fundering eller tveksamhet.


Slipp kontantinsats vid billån

Ett privatlån på 150 000 kan användas till mycket. Det kan handla om en bil som ska köpas, men där ett traditionellt billån inte lockar. För att få ta ett traditionellt billån behöver låntagare delvis ha en kontantinsats motsvarande 20 till 30 procent av bilens pris, och bilen används dessutom som säkerhet för ett billån. Ett privatlån å andra sidan, är per definition ett lån utan säkerhet - vilket i praktiken innebär att man som låntagare inte är skyldig långivaren att ange vad lånet ska användas till.

De lån vi på MyLoan kallar för billån är helt enkelt vanliga privatlån, men som lånas i syfte att finansiera just bilköp. Det kan till exempel vara en bil som köps i andra hand, från en privatperson till en annan, och där en bilhandlare inte naturligt kommer in och erbjuder ett mer klassiskt billån. Då kan man i stället vända sig till oss på MyLoan och ansöka om ett lån via oss. När man väl fått svar, samt accepterat ett låneerbjudande från någon av våra samarbetspartners, kan man ha pengarna på kontot inom tre till fyra bankdagar.


Samla lån för 150 000

Att låna 150 000 kronor för att samla ihop mindre lån till ett enda, större lån är inte ovanligt. Det är som bekant många gånger enklare att nå en lägre ränta genom att ha ett enda lån i stället för ett flertal mindre - och samtidigt blir det betydligt mer hanterbart. Att ha ett enda privatlån underlättar dessutom då man vill flytta lånet från en långivare till en annan - och framförallt blir det enklare att lägga upp en rimlig avbetalningsplan.


Sänk räntan med en medsökande

En faktor som inte alla lånesökande känner till, är vikten av att ha en medsökande. En medsökande eller medlåntagare som man också kan kalla det, är en person som står på samma lån som låntagaren - och tillsammans blir man återbetalningsskyldiga för lånet i fråga. Att bli medsökande medför med andra ord lika stora åtaganden som för huvudsökanden. Däremot kan man bestämma att bara ena parten står för räntekostnaden, vilket underlättar vid deklarationen.

En medlåntagare har fullt betalningsansvar för lånebeloppet, vilket innebär att om huvudsökanden inte har möjlighet att betala tillbaka lånet blir medsökanden skyldig att betala tillbaka hela beloppet. Bara för att man är två som står på lånet blir man alltså inte skyldig att bara betala tillbaka halva summan om den andra parten skulle få problem med sin betalning. Man blir snarare betalningsskyldig för hela lånesumman.

Tänk även på att det tas en kreditupplysning både på huvudsökanden och medsökanden. Detta är mycket viktigt att göra klart för den som är medsökande. Därför kan det vara bra att känna till hur en kreditupplysning påverkar en persons kreditvärdighet. Vitsen med en medlåntagare är främst att hitta någon som hjälper till att sänka räntan - och i de allra flesta fall blir förutsättningarna för att få ett bra lån betydligt bättre.

Det finns dock undantagsfall, då en medsökande har minskat möjligheten till bra ränta och lånevillkor. Detta är ovanligt, men har framförallt uppstått då medsökanden har betydligt sämre kreditvärdighet jämfört med huvudsökanden. En medsökanden bidrar till en positiv inverkan så länge denne är fri från betalningsanmärkningar och har en fast inkomst i linje med långivarnas riktlinjer.

Kom dock ihåg att en person med lägre inkomst kan ha bättre kreditvärdighet än en person med högre inkomst, om den med lägre inkomst skött sin ekonomi bättre än den som tjänar mer. Har en höginkomsttagare en betalningsanmärkning kan detta signalera sämre möjligheter att betala tillbaka, än vad personen utan en betalningsanmärkning har.

Hos någon enstaka bank har man inte möjlighet att lägga till en medlåntagare. Hos en del, andra banker är det ett krav på en medsökande när man når vissa nivåer på lånebeloppen. Det kan exempelvis vara om man ansöker om lånebeloppet 200 000 kronor eller mer - eller om man vill låna 500 000 kronor. Hos de allra flesta banker och kreditinstitut får studenter, pensionärer och personer under 18 år inte ansöka om lån - och dessa riktlinjer gäller även för en medsökande.


Snittränta 150 000 kronor lån

Den nominella snitträntan för lån med lånesumman 150 000 kronor var under 2017 8,08 %. Som låntagare har man mycket goda möjligheter att få en lägre nominell ränta än så, framförallt om man sedan tidigare har skött sin ekonomi och har undvikit onödiga betalningsanmärkningar. Kan man dessutom visa att man har en fast inkomst, och inte har gjort alltför många kreditupplysningar under de senaste tre månaderna, finns det inget som hindrar en låntagare från att hitta en så låg ränta som möjligt.

Vi hjälper dig att jämföra lån!

MyLoan är nu en del av Zmarta.se! Det innebär att vi kan erbjuda dig förmånligare villkor och fler erbjudanden vad gäller privatlån och din totala privatekonomi.

Låna upp till 600 000 kr, få erbjudanden från fler än 30 långivare, alltid gratis och med en enda kreditupplysning.

Klicka här för att göra din jämförelse hos Zmarta